Jump to content


Photo

Bedreiging in de huiskamer, Android apparaten in botnet...


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Tech

  • Forum Moderator
    PLi® Core member
  • 14,842 posts

+481
Excellent

Posted Yesterday, 20:13

Onderstaand bericht kwam ik op een site bij onze westerburen tegen en op zich vond ik die wel interessant om even te delen, ook al is het in Europa nog niet echt aan de orde is het wel iets om bij stil te staan :)

 

Bedreiging in de huiskamer: tv-boxen als onopgemerkte toegangspoort voor cybercriminelen.

In een onverwachte wending zijn tv-boxen die velen van ons gebruiken om streamingdiensten of smart tv-functies te gebruiken, het slachtoffer geworden van gevaarlijke malware. In augustus 2024 onthulden beveiligingsonderzoekers van Doctor Web een verontrustende realiteit:
De Android.Vo1d-malware had zich verspreid naar tv-boxen op basis van het Android Open Source Project (AOSP).

De modus operandi van de Android.Vo1d-malware is zowel geavanceerd als zorgwekkend.
Het richt zich specifiek op tv-boxen met verouderde Android-versies, vooral versies 7.1, 10.1 en 12.1.
Zodra de malware voet aan de grond krijgt, wijzigt het kritieke systeembestanden zodat ze permanent in het systeem blijven en rootrechten krijgen.

De verspreiding van de Android.Vo1d-malware is wereldwijd alarmerend, waarbij bijna 200 landen getroffen zijn, voornamelijk Brazilië, Pakistan, Rusland, Saoedi-Arabië, Argentinië en Indonesië.
Deze landen hebben een hoge prevalentie van settopboxen met verouderde versies van Android, omdat deze apparaten vaak geen beveiligingsupdates ontvangen.
Dit maakt hen een gemakkelijk doelwit voor cyberaanvallen.

TV-boxen bieden cybercriminelen verschillende voordelen, waaronder verouderde software, weinig aandacht van de gebruiker, constante internetverbinding en gebrek aan bescherming tegen beveiligingssoftware.

Beschermende maatregelen tegen de dreiging van tv-boxen als botnets:

Gezien de dreiging van malware zoals Android.Vo1d is het belangrijk om onze waakzaamheid uit te breiden naar alle aangesloten apparaten, inclusief schijnbaar onschadelijke tv-boxen. Door regelmatig software te updaten, voorzichtig te zijn bij het downloaden van apps, regelmatig de apparaatactiviteit te controleren en antivirussoftware te gebruiken, kunnen we onszelf effectief beschermen.

Het is van cruciaal belang om tv-boxen serieus te nemen en passende veiligheidsmaatregelen te nemen om onze cyberveiligheid te waarborgen.
Alleen door geïnformeerd en verstandig handelen kunnen we op de lange termijn het hoofd bieden aan de steeds geavanceerdere methoden van cybercriminelen.


Aan de rand van de afgrond is een stap voorwaarts niet altijd vooruitgang....

On the edge of the abyss, a step forward is not always progress....

Hardware: 2x Daily used Vu+ Ultimo 4K - Vu+ Duo 4K SE and a lot more.... - VisioSat BiBigsat - Jultec Unicable Multiswitch 4 positions: 19.2/23.5/28.2 East - Diseqc motorized flatdish antenna

Software : HomeBuild OpenPLi Develop and Scarthgap builds, local cards driven by OsCam

Press the Geplaatste afbeelding button on the buttom right of this message ;)

Have you tried our wiki yet? Many answers can be found in our OpenPLi wiki



1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users