Jump to content


Photo

OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button

OpenPli 2.1 DM8000

  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#1 macnuts

  • Senior Member
  • 420 posts

+14
Neutral

Posted 20 October 2011 - 17:39

Newly flashed image, OpenPli 2.1 built on 20.10.2011, genuine DM8000.

The box freezes after pressing the TEXT button while watching the service with no teletext.

I pressed the TEXT button on remote. At first, I got the tuxtxt(?) window with some message about teletext being searched, then after the message was gone the box was stuck. The teletext layout was displayed (I had configured it to display current service in the bottom right corner), the service was being played, the teletext page area was blank (there was no teletext for that service). And the problem was that I couldn't close the teletext view. I tried to press every possible key on the remote, but no luck. The only option was to switch off the power.

The same problem occurred just after I flashed the image as well. The tuxtxt was not configured at that time (or it had the "factory default settings"). The only difference was that after the "teletext being searched"-like message had disappeared, the tuxtxt configuration window appeared (the one which is displayed when one presses the Menu button while viewing teletext). The window did not response to the remote. The only option was to switch the power off.

I had no such problem with my previous image, OpenPli 2.0 built on 03.05.2011.

BTW, this is the first OE-1.6 image I use that supports DM Spectrum Keyboard (or maybe some blocking plugin is no longer used)!

Regards.

Edited by Orzes72, 20 October 2011 - 17:41.


Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #2 able

  • Senior Member
  • 89 posts

0
Neutral

Posted 20 October 2011 - 17:56

Had the same problem several times weeks ago with my Vu+ Duo. Since then I dont dare to press the Teletext button before Im convinced the service contains teletext pages.

Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #3 blzr

  • PLi® Core member
  • 2,258 posts

+118
Excellent

Posted 20 October 2011 - 19:36

thought that above bug does not appear here but after some tries... ;)
for me it looks as follows:
1. after enigma restart, if you first run txt on a channel with no txt available BUT with txt on this transponder, you've got freeze during/after txt search
2. but if you first run txt on a channel with txt available - after that you can press txt button on every channel you want, with no freeze and everything works as it should (until next enigma restart...)
//and if you first run txt on channel with no txt available on a whole transponder, you got no freeze, but it doesn't 'fix' txt as in 2.
so, it seems that has something to do with txt search...
True sarcasm doesn't need green font...

Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #4 littlesat

  • PLi® Core member
  • 53,875 posts

+641
Excellent

Posted 20 October 2011 - 22:35

After the freeze you can get to an empty teletext service... we cannot do anything about this as the providers may have empty subtitle services or just a service with subtitles. You should always able to quit this via exit. I checked it several times here today without any freeze-crash...

WaveFrontier 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W


Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #5 blzr

  • PLi® Core member
  • 2,258 posts

+118
Excellent

Posted 20 October 2011 - 22:54

You should always able to quit this via exit.

maybe I should but I am not ;)
it's 100% reproducible here (as I described above) - try restart enigma go to service with no txt, press txt and after the search you'll stuck with teletxt configuration menu on the screen...
//it's not a freeze in strict sense, tv is running under the osd normally, but you can do nothing but 'hard' reboot your box...
True sarcasm doesn't need green font...

Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #6 littlesat

  • PLi® Core member
  • 53,875 posts

+641
Excellent

Posted 20 October 2011 - 23:02

Just tested here. Here I get a nice searching for teletext service message and then it is fine... On a transper without TT services is says no teletext service found and I can use exit. On a transponder with teletekst service I indeed get the menu, can go down and select a teletekst channel. On a transponder with just one teletekst service it starts directly the only teletekst service. All tested on a ET9K... So when you get hte configuration screen it should not get stuck... Use down first...

WaveFrontier 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W


Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #7 pieterg

  • PLi® Core member
  • 32,766 posts

+245
Excellent

Posted 20 October 2011 - 23:06

just tried it here (on an et9000), and though the search takes long (several seconds, and exit does not work during the search), the screen is removed again after max 10s, when no txt services are found.
All this after a clean reboot.

Tried with txt caching enabled as well as disabled, same result.

Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #8 littlesat

  • PLi® Core member
  • 53,875 posts

+641
Excellent

Posted 20 October 2011 - 23:18

Indeed I can also not verify the reported issue.

When it finds more then one teletext service on a transponder you get in the teletext menu. From there it may take two exits to get back into the normal "zap" zone as with the first exit you will get into the first found teletext version >which< could be an empty page of the service e.g. only contains subtitles.

you'll stuck with teletxt configuration menu on the screen...

You should be able to use the cursor keys from there and also exit (sometimes twice)...

WaveFrontier 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W


Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #9 blzr

  • PLi® Core member
  • 2,258 posts

+118
Excellent

Posted 20 October 2011 - 23:32

Just tested here. Here I get a nice searching for teletext service message and then it is fine... On a transper without TT services is says no teletext service found and I can use exit.

same here

On a transponder with just one teletekst service it starts directly the only teletekst service.

and here if I go directly to such service after restart I got:
'HBO HD
waiting for reception of page 100'
and cant' get out of this ;)

On a transponder with teletekst service I indeed get the menu, can go down and select a teletekst channel. So when you get hte configuration screen it should not get stuck... Use down first...

it turned out you're right ;) BUT unfortunately if you use any other key (like exit or ok) instead of 'arrow down' first you're stuck :P
True sarcasm doesn't need green font...

Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #10 littlesat

  • PLi® Core member
  • 53,875 posts

+641
Excellent

Posted 21 October 2011 - 06:44

and if you go via menu from tuxtxt the "normal" way... does the same happen when you press a unknown key in that tuxtxt menu. Then the failure is in tuxtxt and is already there for ever... (I'm not able to check now).

WaveFrontier 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W


Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #11 blzr

  • PLi® Core member
  • 2,258 posts

+118
Excellent

Posted 21 October 2011 - 07:20

I can't test it now too, but I'm pretty sure it's not happen when when entering menu in other cases...
moreover, as I wrote in my first post, after I run txt on service with txt on it first, then such freeze does not appear at all, on any service, I can press any key, and escape from menu after that...
this 'bug' happens for me only on first txt run after the restart...
//and yes, I think this has nothing to do with latest updates, it's with us for a while I suppose

Edited by blzr, 21 October 2011 - 07:21.

True sarcasm doesn't need green font...

Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #12 littlesat

  • PLi® Core member
  • 53,875 posts

+641
Excellent

Posted 21 October 2011 - 08:15

Sorry we are not able to verify the issue until know... and as we cannot verify the issue it is hard to fix it... :( Could you also try to make a log (via telnet init 4, then enigma2)...

WaveFrontier 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W


Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #13 blzr

  • PLi® Core member
  • 2,258 posts

+118
Excellent

Posted 21 October 2011 - 08:34

no problem m8, it's not such a big issue...
//in fact I haven't encountered it until yesterday (and I had to try hard to get it ;))
regarding a log - yesterday I ran enigma in console but nothing intersting appeared (iirc something like 'tuxtxt init > ok', and then nothing more), I can try to do some more tests tonight...
True sarcasm doesn't need green font...

Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #14 macnuts

  • Senior Member
  • 420 posts

+14
Neutral

Posted 21 October 2011 - 11:19

@blzr:
Thank you for the detailed info & workaround. I was concerned about my wife pressing the text button accidentally and then try to exit immediately. But with your workaround (open teletext on service with teletext provided after enigma2 restart) it is no problem anymore.

@littlesat:
Here is the init4; enigma2 log. Nothing fancy, as blzr said.

You should be able to reproduce the behavior on any of the following FTA services (without teletext):

Anixe HD: 19.2E, 10773kHz H 22000 3/4 DVB-S2, 1:0:19:526C:41D:1:C00000:0:0:0
Eska TV: 13.0E, 11508kHz V 27500 5/6 DVB-S, 1:0:1:3DC3:640:13E:820000:0:0:0

1. Switch to the Eska TV or Anixe HD.
2. Restart your box.
3. You should be on the Eska TV or Anixe HD automatically after the box is restared (hopefully).
4. Press Text button, wait for the configuration menu.
5. Press the Exit button as the only button on the config menu.
6. Observe the bug: no way to exit empty teletext view.

It is important to restart the box on the channel you are going to test.
I restarted the box on Anixe HD, then switched to Eska TV from my bouquet, then switched to other services on the same transponder till I found the one with teletext (did not used the text button, just looked for the txt icon on infobar). Then I switched back to Eska TV to test the tuxtxt behavior. And everything was Ok, even though I had not used teletext since power up.

BR.

Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #15 blzr

  • PLi® Core member
  • 2,258 posts

+118
Excellent

Posted 21 October 2011 - 11:48

ok, so my summary:
1. this 'bug' /?/ appears when enigma restarts on service with no txt available (and it appears then on other such services too),
unless...
2. just zapping first to a channel with txt available is actually this waht 'fixes' this bug (no need to run txt on it)
True sarcasm doesn't need green font...

Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #16 metoo

  • Senior Member
  • 1,571 posts

+33
Good

Posted 21 October 2011 - 11:57

or choose a startup channel with txt in it?

ET10000 C C C C/T  2TB HDD ET7000 + ET6000 dvb-S  OpenPli Triax 88 multifeed quad LNBs VU Uno4K SE C+2TB HDD Mutant HD60


Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #17 littlesat

  • PLi® Core member
  • 53,875 posts

+641
Excellent

Posted 21 October 2011 - 12:09

I checked with 13th street the Netherlands... No problem...

WaveFrontier 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W


Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #18 littlesat

  • PLi® Core member
  • 53,875 posts

+641
Excellent

Posted 21 October 2011 - 16:44

With the Anixe-HD scenario I can indeed confirm the issue... should be a "bug" in the tuxtxt plugin...

WaveFrontier 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W


Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #19 littlesat

  • PLi® Core member
  • 53,875 posts

+641
Excellent

Posted 21 October 2011 - 17:41

If do escape on Anixe HD it freezes. You have to kill enigma2 via telnet/SSH to continue the box. But down is possible... When you select another teletext service and do not leave it on QVC-HD then it will not crash and just continue.... Even when you select another teletext and go bag it will not crash. I see in the code some stop cache while there could still be no cache and I suggest no cache was started yet. Could this be the issue here? As QVC-HD is selected by default first...???

Now it also freezes with 13th street NL - but only when I did not toggle a selected tuxtxt service...

Attached Files


Edited by littlesat, 21 October 2011 - 17:43.

WaveFrontier 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W


Re: OpenPli 2.1 20.10.2011 freezes after pressing TEXT button #20 littlesat

  • PLi® Core member
  • 53,875 posts

+641
Excellent

Posted 21 October 2011 - 17:48

As far I can see in tuxtxt.c in the function "void ConfigMenu(int Init)" when Init=1 in the menu that PID is selected, but the cache is not started. I suggest this may be the issue... At this moment I do not know how to build a seperate tuxtxt plugin to solve it. Therefore I suggest we need this part also at the start of configmenu as soon the txtpid (e.g. QVC HD) is selected... But then all only executed when init = 1 ;)

if (Init)
tuxtxt_cache.vtxtpid = 0; // force clear cache
#endif
/* reset data */


//page_atrb[32] = transp<<4 | transp;
renderinfo.inputcounter = 2;


tuxtxt_cache.page = 0x100;
lastpage = 0x100;
renderinfo.prev_100 = 0x100;
renderinfo.prev_10 = 0x100;
renderinfo.next_100 = 0x100;
renderinfo.next_10 = 0x100;
tuxtxt_cache.subpage = 0;

tuxtxt_cache.pageupdate = 0;
tuxtxt_cache.zap_subpage_manual = 0;
renderinfo.hintmode = 0;
memset(renderinfo.page_char,' ',40 * 25);

for (i = 0; i < 40*25; i++)
{
renderinfo.page_atrb[i].fg = tuxtxt_color_transp;
renderinfo.page_atrb[i].bg = tuxtxt_color_transp;
}
tuxtxt_ClearFB(&renderinfo,tuxtxt_color_transp);


/* start demuxer with new vtxtpid */
if (renderinfo.auto_national)
tuxtxt_cache.national_subset = pid_table[current_pid].national_subset;

#if TUXTXT_CFG_STANDALONE
tuxtxt_cache.vtxtpid = pid_table[current_pid].vtxt_pid;
tuxtxt_start_thread();
#else
tuxtxt_start(pid_table[current_pid].vtxt_pid, -1);
#endif


Edited by littlesat, 21 October 2011 - 17:50.

WaveFrontier 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W




Also tagged with one or more of these keywords: OpenPli 2.1, DM8000

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users