Voor transmissie door de lucht maakt het aantal bits per seconde wel degelijk uit. Je hebt ook nog eens te maken met hardware decoders die niet zo geavanceerd/flexibel gemaakt kunnen worden als software decoders. Daarvoor is het belangrijker dat er een standaard is die iedereen trouw volgt dan dat het de nieuwste techniek is, de hardware decoders kunnen immers niet achteraf geupgrade worden. Mensen willen over het algemeen ook liever niet elke vijf jaar een nieuwe ontvanger kopen.
Er is geen discussie over of flac/alac/pcm een betere geluidskwaliteit geven dan codecs met lossy encoding. Ook al zullen de meeste mensen het verschil niet horen, vandaar dat het in de praktijk helemaal niet zo'n relevante discussie is. Met lossy encoding wordt overigens niet "zomaar" geluid weggegooid, er wordt een "psycho-acoustisch model" gebruikt om meer bandreedte toe te kunnen kennen aan delen van het signaal die relevant zijn, en daarvoor leveren de delen van het signaal die minder bijdragen aan het geheel wat bandbreedte in. Net als met videocodecs. Als je over de 192 kbps over 320 kbps die vaak beschikbaar zijn voor geluid (voor mp2 c.q. ac3) flac of pcm gaat sturen, is de geluidskwaliteit pas ECHT slecht, omdat deze codecs de beschikbare bandbreedte niet slim kunnen verdelen.
Even terug naar het onderwerp. De geluidskwaliteit van de d/a converters (en alle electronica eromheen) is "redelijk goed" in stb'en, goed genoeg voor tv kijken, waarbij het geluid meestal toch "maar" 192 kbps mp2 is. Bij de hogere bitrates van de mpeg en dolby codecs (met name mp3, aac en ac3) komt de geluidskwaliteit zodanig dicht in de buurt van het origineel dat het de moeite waard wordt om in ieder geval niet de interne d/a converters van de stb te gebruiken, maar de stb digitaal op je versterker aan te sluiten. En laten we daar geen misverstand over bestaan, bij de hogere bitrates mpeg en dolby codecs zijn er maar héél weinig mensen die het verschil met het origineel horen. En dat moet ook het doel zijn, dat de luisteraar geen verschil hoort. Of de bits precies als het origineel zijn boeit helemaal niet, ja misschien als je het een aantal keer gaat transcoderen. Hypothetisch dus.
Als je bij voorbaat zegt dat de geluidskwaliteit van lossy codecs slecht is, dan heb je bijzonder weinig kaas van de materie gegeten.
Uit Flac of een andere echte compressie ( itt reductie ) volgt een bp stream, het is onmogelijk dit in een lagere stream door te geven dan de bitrate die rechtstreeks volgt uit de compressie. Je verhaal over flac uitsturen in 192 kbps is onzin of ik begrijp je niet.
Hogere bitrates dan 192kbps komen in de verste verte niet in de buurt van het origineel en zelf niet in de buurt van CD-kwaliteit. ( misschien bedoelde jij CD kwaliteit met origineel ).
Over de al of niet hoorbaarheid, het hangt er nogal vanaf waarop afgespeeld wordt, bij een 100 eurie setje is MPech goed genoeg en hoe beter de installatie wordt, hoe (relatief ) beroerder de MPech gaat klinken.
Jij bent er kennelijk voor om eerst de kwaliteit voor eeuwig weg te gooien door Lousy Compression te gebruiken
en dan te proberen het weer te redden door exotische DACS ed te gaan inzetten. Ik vind dat niet alleen onhandig, het is ook aantoonbaar onzin om dat je nooit of te nimmer het ingangssignaal meer terugkrijgt.
Ik heb weleens DACs beluisterd en soms is er hoorbaar verschil zonder dat ik direct kon zeggen wat beter was.
Ook heb ik meer dan eens geluisterd naar CD vd MPech, ook daar hoor ik verschil en bovendien kan ik direct zeggen wat beter is. Dat alles zonder een grijntje kaas gegeten te hebben van de gebruikte techniek.
Inmiddels zijn er SACD's en HD-Audio op DVD, dit zijn veel hogere bitstreams dan CD en ondanks dat er nog niets cq zeer weinig materiaal beschikbaar is dat werkelijk op de maximale resolutie opgenomen is, is er een behoorlijk groot
verschil in goede SACD opnames vs CD opnames.
Als die reductie schema's half zo goed waren als jij wilt doen voorkomen dan was er nooit een SACD of HD-Audio format geweest.
Dat jij denkt dat een DAC in een versterker per definitie beter is dan in een receiver is ook zoiets, om te beginnen heeft mijn versterker geen DAC :-)
Edmund