Toen kwamen de digitale panels (Plasma/LCD/OLED), die werken niet met een electronenstraal, waardoor continu het hele beeld te zien is (bij CRT's begint de fosfor al vrij snel uit te doven nadat die is "aangetikt" door de straal). Daardoor heb je gewoon géén geflikker, helemaal weg
Ik zie helaas veel plasma's flikkeren, ook recente modellen.
Aangezien er een 8-bit intensiteitssignaal uit de digitale decoder komt, is het technisch gezien al goed genoeg als het contrast minstens 1:256 is. Minder dat 1 bit hoeft de TV niet weer te geven (afgezien van gamma-correctie curves).
Snap ik niet. Je zegt 'goed genoeg als het contrast minstens 1:256 is', maar dat haal je onderuit door direct erna te zeggen 'afgezien van gamma-correctie curves'. Aangezien de 256 intensiteitsniveau's uit de decoder niet lineair mappen op lichtintensiteit kun je niet stellen dat 1:256 contrast genoeg is.
LCD tv's hebben een ansi blacklevel van rond de 0.05 cd/m2. 0.05 x 256 is een lousy 12.8 cd/m2 max brightness. Andersom geredeneerd zou een max brightness van 100 cd/m2 een lousy 0,39 cd/m2 black level opleveren.
Ik ben het wel eens dat dynamisch contrast vermeden moet worden. Mijn tv doet het ook, maar ik kan het niet uitzetten. Als er weinig donker in beeld is, wordt wat enigszins donker is nog donkerder gemaakt. Bijvoorbeeld bij oogkassen. Als ik de infobar oproep is er ineens wel genoeg zwart, dus wordt de oogkassen ineens een stuk lichter, wat er veel natuurlijker uitziet.
Op de zaak hebben we grote 65" lcd's hangen voor presentaties. Als je klaar bent met powerpoint zie je 1 seconde in fel witte tekst op zwarte achtergrond "End of slideshow. Click to exit", waarna de backlight gedimd wordt en de tekst nauwelijks meer te lezen is.