In het kader van af en toe eens wat duidelijke informatie over wat we maken, voor degenen die niet "vloeiend" git commits kunnen lezen, uitleg over gebruik van de remote fallback tuner optie. De optie zit er al een paar maanden in, maar ik zag het eigenlijk vooral als leerzaam experiment. Maar het blijkt toch best goed te werken en naar mijn idee kan het nu ook wel door "het grote publiek" gebruikt worden.
Om bij het begin te beginnen, voor degenen die nieuw zijn met enigma2. Enigma2 kan een zender via http over het netwerk naar een ander apparaat sturen (dit wordt vaak streaming genoemd). Dat andere apparaat kan een computer/laptop/smartphone/tablet zijn. Normaal zal dat via de web interface gaan, of een app, maar het kan ook direct door de juiste url samen te stellen.
De andere kant op, is wat minder bekend, kan óók. Een apparaat dat een http stream kan aanbieden volgens DVB standaarden (anders kan ook, maar werkt lang niet zo goed, dus die mogelijkheid laat ik even onbesproken voor het moment), kan enigma2 afspelen.
Als je deze twee mogelijkheden combineert, dan krijg je "remote" streaming op je enigma2 ontvanger. Veel gebruikers zijn al bekend met de "remote stream converter" plugin, die bouquetten van een andere ontvanger opvraagt en converteert zodat je ze op je ontvanger kunt bekijken.
Waarom zou je dit willen? Je hebt sowieso meer dan 1 ontvanger nodig, anders heeft het geen zin
- meer opnames tegelijk maken door tuners van meerdere ontvangers gecombineerd te gebruiken
- satelliet-postities beschikbaar maken op ontvangers die daar zelf geen LNB/kabel voor hebben
- een ontvanger gebruiken op een locatie waar geen satelliet/kabel-tv kabels aangesloten kunnen worden
Dit kon allemaal al met de remote stream converter plugin. De remote fallback tuner is een alternatief daarvoor, voor de een zal het handiger werken, voor de ander niet.
Daar waar je met de remote stream converter éénmalig een lijst maakt van services (tv-kanalen) die vanaf een andere ontvanger gehaald moeten worden, werkt de remote fallback tuner dynamisch. Elke keer als er "afgestemd" gaat worden op een zender (live kijken, opname, PiP), gaat de remote fallback tuner kijken of deze zender beschikbaar is. Er zijn een aantal redenen waarom een zender niet "afgestemd" kan worden:
- alle tuners in gebruik
- zender bevindt zich op een satelliet-positie die niet beschikbaar is op de tuner(s) die nog beschikbaar zijn
- zender is ander DVB-type dan beschikbare tuners (DVB-T/C/S, zeg maar digitenne, Ziggo/UPC of CDS/TVV)
- ontvanger heeft helemaal geen tuners die aangesloten zijn.
Normaal gesproken wordt er dan een bericht getoond dat de betreffende zender niet getoond kan worden. In het zenderoverzicht zijn deze zenders donkergrijs.
Als je nu de remote fallback tuner "aan" zet en ook een url daarvoor instelt (http://<IPadres_server_ontvanger:8001>), dan is het daarmee niet afgelopen. Deze <server_ontvanger> is de naam van een ontvanger die ook actieve tuners heeft die gebruikt kunnen worden. Als een zender niet getoond kan worden, dan wordt contact gemaakt met de <server_ontvanger> en wordt het kanaal vanaf daar opgehaald en getoond (mits die daar wel beschikbaar is natuurlijk!). Zenders die niet op de eigen ontvanger beschikbaar zijn maar wel via remote fallback tuner (en als dat ook aan staat), worden getoond in lichtgrijs in de zenderlijst.
In het heel kort betekent het dus dat je virtueel de tuners van een andere ontvanger erbij krijgt. Uiteraard hebben de eigen tuners altijd voorrang, het is echt een "fallback".
Elk voordeel "heb" z'n nadeel. Om dit goed te laten werken is het noodzakelijk dat beide ontvangers dezelfde lamedb hebben. De wat??? De lamedb is een file waarin allerlei gegevens over transponders, frequenties en zenders zijn opgeslagen. Hij wordt normaal gesproken bijgewerkt door het uitvoeren van een scan, door het installeren van een zenderlijst of door fastscan/cablescan te doen. Als gebruiker heb je er normaal niks mee van doen. Maar die moet dus wel gelijk zijn op beide ontvangers. Er zijn een aantal mogelijkheden.
- de twee ontvangers hebben dezelfde types aansluitingen en gebruiken ook beide dezelfde "externe" zenderlijst (bijvoorbeeld Henksat): geen probleem, gaat vanzelf goed
- idem, maar zelf gescand: dan even de lamedb overhalen (zie verderop)
- de <server_ontvanger> heeft meer posities/DVB types: lamedb vanaf deze ontvanger overhalen
- beide ontvangers hebben verschillende posities/DVB types: dan moet er samengevoegd worden, zie verderop.
Kopieren van lamedb: enigma2 stoppen (init 4) zodat alle aanpassingen weggeschreven zijn, dan met scp of ftp de file /etc/enigma2/lamed ophalen. Vervolgens op de ontvangende ontvanger ook enigma2 stoppen met init 4 en de file in /etc/enigma2/lamedb neerzetten. Daarna kan op beide ontvangers enigma2 weer gestart worden met init 3.
Samenvoegen van lamedb: vergelijkbaar, maar: eerst op de eerste ontvanger een volledige scan doen, dan de lamedb kopieren naar de tweede ontvanger, daar ook weer een volledige scan doen en dan de lamedb file weer terugkopieren naar de eerste ontvanger!
Maar voor de meeste gebruikers zal er niks gekopieerd hoeven te worden.
Wat zie je van de remote fallback tuner als die geactiveerd is?
- meeste zenders zien er in de lijst "gewoon" uit en worden gewoon vanaf de eigen tuner gehaald
- zenders waarbij dat niet kan, zien er lichtgrijs uit, die kunnen ook gewoon geselecteerd worden maar worden vanaf de andere ontvanger opgehaald
- als je specifiek zenders wilt kijken van een positie die je lokaal niet hebt, maar wel op de andere ontvanger, dan moet je het scherm met satelliet-posities oproepen en daar de betreffende positie kiezen. De zenders die je vanaf de andere ontvanger kunt kijken, zijn nu lichtgrijs.
- er komen géén bouqetten bij, je kunt wel zelf zenders die alleen vanaf de andere ontvanger te zien zijn, in elke bouquet toevoegen, óók als alternative!
Ik sluit af met een praktijkvoorbeeld, zoals ik het zelf heb ingericht. Ik heb een schotel met in totaal zeven LNB's. Drie daarvan zijn quattro LNB's op de bekende posities 19.2/23.5/28.2. Deze komen uit op een multiwsitch met zes uitgangen. Dat is voldoende om alle ontvangers in huis te voorzien. Daarnaast heb ik nog "gewone" LNB's op 5W, 0.8W, 4.8E en 9/10E. Deze LNB's komen uit op een uncommitted switch en die komt weer uit op één van de vier tuners van een ontvanger die min of meer direct onder de schotel staat. Deze vier kabels hoeven dus niet de hele tuin door en het huis in! Deze "schotel-ontvanger" heeft vier tuners, één daarvan zitten dus die uncommited switch op (voor 5W/0.8W/4.8E/9+10E), één zit aangesloten op de multiswitch zodat die 19.2/23.5/28.2 kan "zien" en twee kabeltuners. Deze ontvanger is de remote fallback tuner voor alle andere ontvangers in huis. Als er ergens een tuner niet beschikbaar is, dan is er grote kans dat deze ontvanger de zender wèl kan laten zien. Hij heeft ook méér posities dan de andere ontvangers. Vandaar dat ik de lamedb vanaf deze ontvanger moet plaatsen op alle ontvangers. Maar dan hebben alle ontvangers in huis, min of meer transparant, toegang tot de 5W/0.8W/4.8E/9+10E posities zonder extra kabels.
Als er nog vragen zijn, vooral stellen, ik kan me heel goed voorstellen dat het nogal complex overkomt in eerste instantie. Maar uiteindelijk valt het allemaal reuze mee!