Jump to content


Photo

Disecq probleem met 8 LNB's


  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 Egbertjan

  • Senior Member
  • 428 posts

+1
Neutral

Posted 9 July 2016 - 14:23

Ik heb vandaag de hardware geïnstalleerd voor een schotel Maximum E85 met 8 LNB's, twee EMP-Centauri S8/1PCP-W2 switches en twee Xtrend EX10000 ontvangers. Op de Xtrend draait OpenPli 4.

Helaas lukt het mij niet de goede configuratie te vinden om van alle satellieten signaal te krijgen en daartussen te schakelen. Kan iemand mij de gouden tip geven hoe ik de verschillende instellingen moet doen?

De dipswitches van de EMP-Centauri staan als volgt: 1 op off en 2 op on. Dat is volgens deDiSEq 1.0 committed commands 1-4(a-d) + manual DiSEqC 1.1 uncommitted commands 1-2 (a, B) Ik heb bij de instellingen in de box gekozen voor "geavanceerd" en geprobeerd verder handmatig te configureren. Astra1 is gelukt, maar schakelen naar Astra 2 en 3 ging niet. Ik heb Astra 2 net zo geconfigureerd als Astra 1 alleen dan voor lnb 2. Als ik alles standaard gebruiker zet dan heb ik wel op de astra 1,2,3 en de hotbird beeld. Wie weet wat ik hier aan kan doen?


Edited by Egbertjan, 9 July 2016 - 14:23.

In het bezet van een Xtrend: ET10000 4TB HDD en VU+ ultimo 4k 10TB HDD.

2 Schotels met: 5w,0,8w,3e,4,8e,7e,9e,13e,16e,19,2e,23,5e en 28,2e,42e 

Ziggo Kabel.

Smartkaarten :Ziggo,Fransat met Bis panorama, Freesat Roemenië HD+, SRG/SSR, TNTSAT, ORF, TIVUSAT en TV Vlaanderen.


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #2 Jan Gruuthuse

  • Senior Member
  • 984 posts

+20
Neutral

Posted 10 July 2016 - 05:32

EMP-Centauri S8/1PCP-W2 met DiSEqC 1.1 gebruiken
dip switch 1 = ON
dip switch 1 = OFF

DiSEqC 1.1 – uncommitted commands 1–8 (A–D), directly corresponding with inputs  SAT 1–8 IN

OpenPLi: (OK) op afstandsbediening

Main Menu
Setup (OK)
Service searching (OK)
Tuner configuration (OK)
Tuner A: (OK)

Configuration mode: Advanced (met links of rechts selecteren) per:

 

Satellite: kies hier de positie bvb 19.2E 1KR/1L/1M/1N KU band
LNB: LNB 1
Priority: Auto
LOF: Universal LNB
Voltage mode: Polarization
Increased voltage: no
Tone mode: band
DiSEqC: 1.1
Toneburst: none
DiSEqC 1.0: none
DiSEqC 1.1: input 1
DiSEqC 1.0: repeats: none
Sequence repeat: no

 

volgende satelliet: ga naar Satellite
Satellite: kies hier de positie bvb: 23.5E Astra 3B
LNB: LNB 2
DiSEqC 1.1: input 2

 

volgende satelliet: ga naar Satellite
Satellite: kies hier de positie bvb: 28.2E Astra 2E/2F/2G
LNB: LNB 3
DiSEqC 1.1: input 3

 

volgende satelliet: Satellite: kies hier de positie bvb: 13.0E Eutelsat Hot Bird 13B/13C/13E
LNB: LNB 4
DiSEqC 1.1: input 4

 

volgende satelliet: Satellite: kies je volgende satelliet
LNB: LNB 5
DiSEqC 1.1: input 5

 

enzoverder

 

Je kiest uiteraard de LNB met de juiste input voor de desbetreffende satelliet.
Als je op input 1 van de switch de positie voor 23.5E aansloot op de switch
Dan gebruik je in het voorbeeld hieboven voor astra 23.5E
LNB: LNB 2 DiSEqC 1.1: input 2 ipv LNB 1 DiSEqC 1.1: input 1

 

belangerijk:
- veranderen van mode op de switch is pas effectief na het loskoppelen van de switch
- (los)koppelen  coax kabels: spanning van ontvanger halen: 230V stroomstekker van ontvanger uit trekken.
doe je dit niet kan je ofwel ontvanger beschadigen of de LNB(s)


3 * xp1000 OpenPli 4.0 + usb 3.0 stick 64 GB, fixed lnb 28.2E, 23.5E ,19.2E ,16E, 13E, 9E, 4.8E, n4100pro 12 TB


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #3 Erik Slagter

  • PLi® Core member
  • 45,947 posts

+513
Excellent

Posted 10 July 2016 - 09:02

Je kunt inderdaad beter de DiSEqC 1.1 mode gebruiken, maakt het allemaal veel simpeler.

 

LET OP: zet voltage mode en tone burst UIT.

 

Ontvanger hoeft niet echt helemaal uit, standby is meestal voldoende (mits dat betekent dat de voedingsspanning van de tuner af is) en natuurlijk ook zorgen dat er geen opnames starten e.d.


* Wavefrontier T90 with 28E/23E/19E/13E/9E/4.8E/0.8W/5W via SCR switches 2 x 2 x 6 user bands
* Ziggo digital cable TV (FTA)
I don't read PM -> if you have something to ask or to report, do it in the forum so others can benefit. I don't take freelance jobs.
Ik lees geen PM -> als je iets te vragen of te melden hebt, doe het op het forum, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Re: Disecq probleem met 8 LNB's #4 Jan Gruuthuse

  • Senior Member
  • 984 posts

+20
Neutral

Posted 10 July 2016 - 11:50

LET OP: zet voltage mode en tone burst UIT.

Ben je zeker van voltage mode?

Daar heb je maar deze 3 keuzes: Polarization, 13 V of 18 V.

Volgens mij heb je dit nodig om te switchen tussen Horizontale of Verticale Transponders.


3 * xp1000 OpenPli 4.0 + usb 3.0 stick 64 GB, fixed lnb 28.2E, 23.5E ,19.2E ,16E, 13E, 9E, 4.8E, n4100pro 12 TB


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #5 gerard0610

  • Senior Member
  • 898 posts

+39
Good

Posted 10 July 2016 - 11:57

@ Jan Gruuthuse:

Je schrijft:

"belangerijk:
- veranderen van mode op de switch is pas effectief na het loskoppelen van de switch
- (los)koppelen  coax kabels: spanning van ontvanger halen: 230V stroomstekker van ontvanger uit trekken.
doe je dit niet kan je ofwel ontvanger beschadigen of de LNB(s)
".

 

Als je dip-switches verzet hebt moet je dus coax kabels loskoppelen (er uit halen dus).

Maar is de spanning van de satelliet ontvanger voldoende (stekker er uit)?

Of moet je echt fysiek ook nog de coax kabel uit de satelliet ontvanger halen om de veranderde dip-switch stand te verankeren (effectief te maken)?



Re: Disecq probleem met 8 LNB's #6 Jan Gruuthuse

  • Senior Member
  • 984 posts

+20
Neutral

Posted 10 July 2016 - 12:19

Als je dip-switches verzet hebt moet je dus coax kabels loskoppelen (er uit halen dus).

Maar is de spanning van de satelliet ontvanger voldoende (stekker er uit)?

Of moet je echt fysiek ook nog de coax kabel uit de satelliet ontvanger halen om de veranderde dip-switch stand te verankeren (effectief te maken)?

 

Dit komt uit de handleiding van deze switch. Zou zo maar kunnen dat hij er echt af moet. (technicus/elektronicus kan daar beter op antwoorden)

Ik haal de coax kabel eruit (quickconnect F-stekker) na uitschakelen van de ontvanger en zijn stekker er uit: statische ontlading, rest stroom, lek stroom op videokabel, ... (wet van murphy)


3 * xp1000 OpenPli 4.0 + usb 3.0 stick 64 GB, fixed lnb 28.2E, 23.5E ,19.2E ,16E, 13E, 9E, 4.8E, n4100pro 12 TB


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #7 Egbertjan

  • Senior Member
  • 428 posts

+1
Neutral

Posted 10 July 2016 - 15:49

Ik heb alles in middels werkende. Ik heb alleen het volgende probleem. Ik krijg niet genoeg signaal op 4,8 e. Is er een oplossing voor om het ontvangst daar beter op te krijgen. Volgens mij moet hij dichter naar de 9e, maar dat kan niet dan zit die in de weg. Weet iemand hier misschien nog een oplossing voor.  Heb als schotel een maximum 85e met de 28,2,23,5,19,2,13,9,4,8,0,8w en 5 w


In het bezet van een Xtrend: ET10000 4TB HDD en VU+ ultimo 4k 10TB HDD.

2 Schotels met: 5w,0,8w,3e,4,8e,7e,9e,13e,16e,19,2e,23,5e en 28,2e,42e 

Ziggo Kabel.

Smartkaarten :Ziggo,Fransat met Bis panorama, Freesat Roemenië HD+, SRG/SSR, TNTSAT, ORF, TIVUSAT en TV Vlaanderen.


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #8 Jan Gruuthuse

  • Senior Member
  • 984 posts

+20
Neutral

Posted 10 July 2016 - 16:31

via Main menu: Setup: Service searching: Satfinder werkt zou het misschien lukken op 4.9°E met Transponder 11766 H 27500 FEC 3/4 : LOCK. 2+2 zit daar FTA


Edited by Jan Gruuthuse, 10 July 2016 - 16:33.

3 * xp1000 OpenPli 4.0 + usb 3.0 stick 64 GB, fixed lnb 28.2E, 23.5E ,19.2E ,16E, 13E, 9E, 4.8E, n4100pro 12 TB


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #9 Egbertjan

  • Senior Member
  • 428 posts

+1
Neutral

Posted 10 July 2016 - 16:38

Ik heb een satfinder op me schotel gehad alleen zit de 9 eutelsat in de weg. Nu is mijn vraag zijn hier oplossingen voor om toch beter signaal te kijken. Ik heb wel wat zenders op 4,8 , maar niet alle zenders en de signaal waardes zijn ook laag.


In het bezet van een Xtrend: ET10000 4TB HDD en VU+ ultimo 4k 10TB HDD.

2 Schotels met: 5w,0,8w,3e,4,8e,7e,9e,13e,16e,19,2e,23,5e en 28,2e,42e 

Ziggo Kabel.

Smartkaarten :Ziggo,Fransat met Bis panorama, Freesat Roemenië HD+, SRG/SSR, TNTSAT, ORF, TIVUSAT en TV Vlaanderen.


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #10 Jan Gruuthuse

  • Senior Member
  • 984 posts

+20
Neutral

Posted 10 July 2016 - 17:08

2de schotel?

2 x Slim Feed LNB

3626%20IDLB-TWNL24-MULTI-OPP(570).png

Zou eerst met tweede tijdelijke/geleende schotel 60/80 cm of eerst een poosje 9°E bekijken en dan 4.8°E. 9°E LNB verschuiven.

En zien of het wel loont om deze investering te doen.


Edited by Jan Gruuthuse, 10 July 2016 - 17:08.

3 * xp1000 OpenPli 4.0 + usb 3.0 stick 64 GB, fixed lnb 28.2E, 23.5E ,19.2E ,16E, 13E, 9E, 4.8E, n4100pro 12 TB


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #11 Erik Slagter

  • PLi® Core member
  • 45,947 posts

+513
Excellent

Posted 10 July 2016 - 19:02

 

LET OP: zet voltage mode en tone burst UIT.

Ben je zeker van voltage mode?

Daar heb je maar deze 3 keuzes: Polarization, 13 V of 18 V.

Volgens mij heb je dit nodig om te switchen tussen Horizontale of Verticale Transponders.

Ja dat ben ik zeker. Voltage mode moet uit, precies zoals ik zeg. Dat betekent niet hetzelfde als voedingsspanning er af. Hoewel je voedingsspanning bij multiswitch meestal sowieso niet nodig hebt. En dat betekent dan dat de voltage continu op 13V staat en dat is goed.

 

Voltage mode wordt op LNB's gebruikt voor horizontal/vertical select (zoals je zegt)

Tone burst wordt op LNB's gebruikt voor band select.

 

Maar bij een multiswitch praat je niet tegen een LNB maar tegen de switch en die heeft daar DiSEqC commando's voor. Als je ondertussen tegelijk tone bursts gaat sturen en de voltage gaat varieren, dan wordt de kans op succesvolle communicatie aanmerkelijk minder (wat het verleden ook al bewezen heeft).


* Wavefrontier T90 with 28E/23E/19E/13E/9E/4.8E/0.8W/5W via SCR switches 2 x 2 x 6 user bands
* Ziggo digital cable TV (FTA)
I don't read PM -> if you have something to ask or to report, do it in the forum so others can benefit. I don't take freelance jobs.
Ik lees geen PM -> als je iets te vragen of te melden hebt, doe het op het forum, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Re: Disecq probleem met 8 LNB's #12 Erik Slagter

  • PLi® Core member
  • 45,947 posts

+513
Excellent

Posted 10 July 2016 - 19:03

Ik heb alles in middels werkende. Ik heb alleen het volgende probleem. Ik krijg niet genoeg signaal op 4,8 e. Is er een oplossing voor om het ontvangst daar beter op te krijgen. Volgens mij moet hij dichter naar de 9e, maar dat kan niet dan zit die in de weg. Weet iemand hier misschien nog een oplossing voor.  Heb als schotel een maximum 85e met de 28,2,23,5,19,2,13,9,4,8,0,8w en 5 w

Heb je de skew al optimaal? 4.8E is een enorm "sterke" satelliet (hoge SNR in Nederland, vaak hoger dan 23.5E), als je die al niet goed krijgt, is er echt wat mis.


Edited by Erik Slagter, 10 July 2016 - 19:03.

* Wavefrontier T90 with 28E/23E/19E/13E/9E/4.8E/0.8W/5W via SCR switches 2 x 2 x 6 user bands
* Ziggo digital cable TV (FTA)
I don't read PM -> if you have something to ask or to report, do it in the forum so others can benefit. I don't take freelance jobs.
Ik lees geen PM -> als je iets te vragen of te melden hebt, doe het op het forum, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Re: Disecq probleem met 8 LNB's #13 Egbertjan

  • Senior Member
  • 428 posts

+1
Neutral

Posted 10 July 2016 - 21:10

Kan een grotere schotel die probleem ook oplossen?


In het bezet van een Xtrend: ET10000 4TB HDD en VU+ ultimo 4k 10TB HDD.

2 Schotels met: 5w,0,8w,3e,4,8e,7e,9e,13e,16e,19,2e,23,5e en 28,2e,42e 

Ziggo Kabel.

Smartkaarten :Ziggo,Fransat met Bis panorama, Freesat Roemenië HD+, SRG/SSR, TNTSAT, ORF, TIVUSAT en TV Vlaanderen.


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #14 Jan Gruuthuse

  • Senior Member
  • 984 posts

+20
Neutral

Posted 11 July 2016 - 06:08

 

 

LET OP: zet voltage mode en tone burst UIT.

Ben je zeker van voltage mode?

Daar heb je maar deze 3 keuzes: Polarization, 13 V of 18 V.

Volgens mij heb je dit nodig om te switchen tussen Horizontale of Verticale Transponders.

Ja dat ben ik zeker. Voltage mode moet uit, precies zoals ik zeg. Dat betekent niet hetzelfde als voedingsspanning er af. Hoewel je voedingsspanning bij multiswitch meestal sowieso niet nodig hebt. En dat betekent dan dat de voltage continu op 13V staat en dat is goed.

 

Voltage mode wordt op LNB's gebruikt voor horizontal/vertical select (zoals je zegt)

Tone burst wordt op LNB's gebruikt voor band select.

 

Maar bij een multiswitch praat je niet tegen een LNB maar tegen de switch en die heeft daar DiSEqC commando's voor. Als je ondertussen tegelijk tone bursts gaat sturen en de voltage gaat varieren, dan wordt de kans op succesvolle communicatie aanmerkelijk minder (wat het verleden ook al bewezen heeft).

 

 

Bij Voltage mode zijn er maar 3 opties

- Polarization

- 13 V

- 18 V.

 

Geen of uit staat daar niet bij als optie.


3 * xp1000 OpenPli 4.0 + usb 3.0 stick 64 GB, fixed lnb 28.2E, 23.5E ,19.2E ,16E, 13E, 9E, 4.8E, n4100pro 12 TB


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #15 Jan Gruuthuse

  • Senior Member
  • 984 posts

+20
Neutral

Posted 11 July 2016 - 06:20

Kan een grotere schotel die probleem ook oplossen?

Als je 2 brede LNB koppen hebt waarschijnlijk niet.

Wat eventueel nog kan is 9°E op de helft van 9° en 10° zetten en lukt het misschien net nog om plaats te krijgen of voldoende signaal te krijgen op 4.8E

Zie eventueel bij het forum sat4all: Maximum E85 + 8 LNB's mogelijk?


3 * xp1000 OpenPli 4.0 + usb 3.0 stick 64 GB, fixed lnb 28.2E, 23.5E ,19.2E ,16E, 13E, 9E, 4.8E, n4100pro 12 TB


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #16 Erik Slagter

  • PLi® Core member
  • 45,947 posts

+513
Excellent

Posted 11 July 2016 - 09:06

Bij Voltage mode zijn er maar 3 opties
- Polarization
- 13 V
- 18 V
 
Geen of uit staat daar niet bij als optie.

13 V is de basis-toestand, dus dat is "uit".

Edited by Erik Slagter, 11 July 2016 - 09:07.

* Wavefrontier T90 with 28E/23E/19E/13E/9E/4.8E/0.8W/5W via SCR switches 2 x 2 x 6 user bands
* Ziggo digital cable TV (FTA)
I don't read PM -> if you have something to ask or to report, do it in the forum so others can benefit. I don't take freelance jobs.
Ik lees geen PM -> als je iets te vragen of te melden hebt, doe het op het forum, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Re: Disecq probleem met 8 LNB's #17 Jan Gruuthuse

  • Senior Member
  • 984 posts

+20
Neutral

Posted 11 July 2016 - 09:35

OK, dank u voor het verduidelijken.

Net getest: staat deze op 13 V komen alleen de verticale transponders door. Op Horizontale krijg ik dan "Tune failed" dit met universele LNB's en EMP-Centauri S16/1PCP-W3 switch

gerbuik ik 18 V dan is het omgekeerde bezig: vertikale blokeren, horizontale komen door.

Alle werken alleen met Polarization setting


Edited by Jan Gruuthuse, 11 July 2016 - 09:38.

3 * xp1000 OpenPli 4.0 + usb 3.0 stick 64 GB, fixed lnb 28.2E, 23.5E ,19.2E ,16E, 13E, 9E, 4.8E, n4100pro 12 TB


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #18 Erik Slagter

  • PLi® Core member
  • 45,947 posts

+513
Excellent

Posted 11 July 2016 - 11:19

D'r zit zo te zien een "DiSEqC 1.2" label op, dus het zou moeten kunnen. Wellicht de mode (nog) niet goed ingesteld? Dat hij nu puur op legacy werkt?


* Wavefrontier T90 with 28E/23E/19E/13E/9E/4.8E/0.8W/5W via SCR switches 2 x 2 x 6 user bands
* Ziggo digital cable TV (FTA)
I don't read PM -> if you have something to ask or to report, do it in the forum so others can benefit. I don't take freelance jobs.
Ik lees geen PM -> als je iets te vragen of te melden hebt, doe het op het forum, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Re: Disecq probleem met 8 LNB's #19 Jan Gruuthuse

  • Senior Member
  • 984 posts

+20
Neutral

Posted 11 July 2016 - 12:40

nee switchen staan alle op "DiSEqC 1.1"  ingesteld.


3 * xp1000 OpenPli 4.0 + usb 3.0 stick 64 GB, fixed lnb 28.2E, 23.5E ,19.2E ,16E, 13E, 9E, 4.8E, n4100pro 12 TB


Re: Disecq probleem met 8 LNB's #20 Erik Slagter

  • PLi® Core member
  • 45,947 posts

+513
Excellent

Posted 11 July 2016 - 19:00

Eh ja, 1.1 is goed. 1.2 = rotor.

 

En dan toch niet reageren op DiSEqC 1.1 commando's? Dat is wel erg raar. Heb je wel ook toneburst uitgezet? Anders gaat de switch wellicht in "legacy mode".


Edited by Erik Slagter, 11 July 2016 - 19:00.

* Wavefrontier T90 with 28E/23E/19E/13E/9E/4.8E/0.8W/5W via SCR switches 2 x 2 x 6 user bands
* Ziggo digital cable TV (FTA)
I don't read PM -> if you have something to ask or to report, do it in the forum so others can benefit. I don't take freelance jobs.
Ik lees geen PM -> als je iets te vragen of te melden hebt, doe het op het forum, zodat anderen er ook wat aan hebben.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users