Jump to content


Photo

Motor afstellen

motor rotor afstellen xt xtrend et5000

  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 remix999

  • Member
  • 1 posts

0
Neutral

Posted 11 October 2017 - 09:44

Hallo allemaal,

 

Ik heb al jaren een schotel met motor die het heel goed deed sinds kort geleden. Paar maanden terug begon ik de melding te krijgen "afstemmen mislukt" bij sommige zenders. Deze melding begon meer en meer voor te komen bij diverse satellieten, ik kon bijna geen een zender meer kijken. Bij de instellingen van rotor heb ik een en ander geprobeerd zoals kalibreren, exact positioneren enz... Maar ik deed blijkbaar iets verkeerds waardoor ik nergens meer beeld heb. Ik heb de image openpli opnieuw geinstallerd met de hoop dat het beeld terug zou komen maar tevergeefs...

 

Ik heb een xtrend et5000 met openpli 4.0 erop. Ik ben niet enorm handig met deze apparaten maar wil graag eerst zelf proberen voordat ik een monteur erbij haal. Ik heb op internet naar oplossingen gezocht. Niets kunnen vinden wat ik kon begrijpen. Zouden jullie me in simpele taal willen/kunnen uitleggen hoe ik dit het makkelijkste kan oplossen???

 

Alvast bedankt voor jullie reacties.

 

 



Re: Motor afstellen #2 Dimmie

  • Senior Member
  • 2,338 posts

+33
Good

Posted 11 October 2017 - 17:27

http://nl.lmgtfy.com...satelliet motor

 

Er zitten links bij die heel duidelijk stap voor stap omschreven worden, dus als dat 'onduidelijk' is zou ik gewoon die monteur laten komen.


Edited by Dimmie, 11 October 2017 - 17:28.


Re: Motor afstellen #3 bobbibob

  • Senior Member
  • 65 posts

+1
Neutral

Posted 27 November 2017 - 17:38

Hallo,

 

Mijn rotor wil niet meer draaien nadat ik op een sat heb afgestemd die slecht signaal geeft.

 

Ik gebruik een VU+ DUO2 met OpenPLI 6 en USALS voor de meeste sat posities. Voor bijvoorbeeld de 15 West heb ik de rotor fijn afgestemd en op een handmatige positie gezet (15). Ik heb deze ook in de tunersettings van USALS afgehaald en die positie aangegeven. Werkt prima.

Totdat ik dat doe voor Turksat 42E. Het afstemmen gaat moeilijk en is qua ontvangst erg wiebelig. Na afstemmen op die satelliet komt de rotor daarna (bijvoorbeeld terug naar een zender op de 13E Hotbird) niet meer van zijn plek. 

 

Het lijkt erop dat als ik afstem op een transponder/satelliet met de slecht ontvangst, de rotor / duo2 in de war raakt. 

Ik krijg rotor soms weer aan het draaien, maar ik weet eigenlijk niet hoe. Zolang ik dan niet op de Turksat kom, gaat alles ok. 

 

Kan iemand mij een stukje opweg helpen? 

 

Bob


Edited by bobbibob, 27 November 2017 - 17:39.


Re: Motor afstellen #4 Rob van der Does

  • Senior Member
  • 7,766 posts

+184
Excellent

Posted 28 November 2017 - 07:07

Je gebruikt dus USALS en posities door elkaar. Dat is niet handig, want daardoor is de kans op verkeerde instellingen heel erg groot (en dat lijkt dan ook het probleem te zijn).

Gegeven je in de eerste post omschreven probleem, lijkt het erop dat de schotel langzaam maar zeker een klein beetje verdraaid is.

Als je niet aan de bouten en moeren van de schotel wilt komen, is een kleine correctie ook mogelijk op de volgende manier (maar stel eerst zeker dat je daadwerkelijk USALS gebruikt):

1- Stem af op een zender op een bepaalde sateliet (b.v. de BBC op 28.2E)

2- Ga naar rotorinstellingen --> fijn bewegen en voer een aantal stapjes (oost of west) uit en onthoud wat je doet. Let daarbij op wat de signaalkwaliteit doet.

3- Als je nu het signaal beter ziet worden als je naar het oosten draait, moet je vervolgens in de tunerinstellingen je eigen positie wat naar het westen veranderen (en vice versa). Doe dat in stapjes van 0.1 graad en herhaal de procedure zo vaak tot je geen verbetering meer ziet.

4- Als je klaar bent is het verstandig dit ook te doen met een geheel andere satelliet, b.v. 30W

5- Als je voor de westelijke satellieten een andere eigen positie nodig hebt dan voor de oostelijke, kan je twee LNB's aanmaken: LNB1 = voor westelijke satellieten, LNB2 = voor de oostelijke. Elke LNB krijgt nu zijn eigen lengtegraad, die je in bovenstaande procedure hebt bepaald.



Re: Motor afstellen #5 bobbibob

  • Senior Member
  • 65 posts

+1
Neutral

Posted 12 October 2020 - 10:12

Sorry Rob,

 

Ik zie dat ik hier nooit meer op heb gereageerd, ik zag het over het hoofd. 

Ik heb het probleem nog steeds, maar ben wel iets verder: ik gebruik helemaal geen USUALS meer, nadat ik dat wel voor (alle) sats had uitgeprobeerd. 

Dus ben ik overgestapt naar het voor iedere sat apart instellen met de fijnafstemming.

Werkt perfect... totdat... Ja dat is de vraag... Ineens zijn alle instellingen niet goed meer, opnieuw slecht of geen ontvangst / de rotot vertik het dan ook om te draaien. 

Na enig gedoe kan ik een sat weer fijn afstemmen en werkt het weer...

 

De schotel staat zo vast als een huis. 

 

De vraag is: hoe kan dat mijn ontvanger die instellingen verliest

En hoe kan ik het zodanig instellen dat ik bijvoorbeeld fijnafstem met het opslaan van positie (bijvoorbeeld 13 voor Hotbird 13 graden oost) en dat dan doorberekenen naar alle andere satposities, zodat ik het niet voor alle satellieten afzonderlijk hoef te doen. 

 

Wie kan me helpen met een kleine handleiding. 

 

Ik heb 19.2 / 23.5 / 28.2 op een vaste schotel en alle andere tussen 30 graden west en 42 graden oost op de draaibare. (Vu+ Plus Duo2) 

 

Hoor heel graag!

 

Bob  



Re: Motor afstellen #6 bobbibob

  • Senior Member
  • 65 posts

+1
Neutral

Posted 12 February 2021 - 23:32

Kan iemand helpen? :)



Re: Motor afstellen #7 Sagitarius †

  • Senior Member
  • 4,735 posts

+78
Good

Posted 13 February 2021 - 09:41

Als je usals gebruikt en je schotel staat mechanisch goed afgesteld hoef je nooit meer te fine tunen, dat is het mooie van Usals die berekend iedere keer de positie waar ie heen moet draaien. :) En je hoeft ook geen posities vast te zetten zoals bij Diseqc 1.2, gewoon de zender kiezen in je lijst en hij draait er heen.


Edited by Sagitarius, 13 February 2021 - 09:43.

73's

PE1AQZ


Re: Motor afstellen #8 bobbibob

  • Senior Member
  • 65 posts

+1
Neutral

Posted 30 March 2021 - 09:27

http://nl.lmgtfy.com...satelliet motor

 

Er zitten links bij die heel duidelijk stap voor stap omschreven worden, dus als dat 'onduidelijk' is zou ik gewoon die monteur laten komen.

Hallo, is hiervoor een andere link beschikbaar die werkt? 

 

Hoor graag!

 

Bob 





Also tagged with one or more of these keywords: motor rotor afstellen xt, xtrend et5000

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users