Jump to content


Photo

Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt


  • Please log in to reply
52 replies to this topic

#1 gericooper

  • Member
  • 22 posts

0
Neutral

Posted 2 June 2018 - 19:22

Hallo,

habe das Update von 6.1 auf 6.2 via flash durchgeführt.

Jetzt wird meine externe Festplatte nicht mehr erkannt.

Auch im Devicemanager wird sie nicht angezeigt.

Geh ich wieder zurück auf 6.1 ist alles wie gehabt und die Festplatte funktioniert wieder tadellos.

 

 



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #2 Pumuckel

  • Senior Member
  • 273 posts

+15
Neutral

Posted 2 June 2018 - 19:45

Poste mal die Ausgabe von diesem Telnetbefehl:

 

df -h

 

 

... Pumuckel



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #3 gericooper

  • Member
  • 22 posts

0
Neutral

Posted 2 June 2018 - 19:50

wird im openpli 6.1 angezeigt

 

Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
ubi0:rootfs             437.4M    177.5M    259.9M  41% /
devtmpfs                254.2M      4.0K    254.2M   0% /dev
tmpfs                    64.0K         0     64.0K   0% /media
tmpfs                   254.3M    120.0K    254.2M   0% /var/volatile
/dev/sdb1                 1.8T      1.4T    469.6G  75% /media/usb



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #4 Pumuckel

  • Senior Member
  • 273 posts

+15
Neutral

Posted 2 June 2018 - 19:56

und die Ausgbabe beim 6.2?

 

 

... Pumuckel


Edited by Pumuckel, 2 June 2018 - 19:57.


Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #5 gericooper

  • Member
  • 22 posts

0
Neutral

Posted 2 June 2018 - 19:59

wird überhaupt nicht angezeigt.

Versteh das nicht.

Auch im Devicemanager nichts.

Hab eine Seagate Expansion


Edited by gericooper, 2 June 2018 - 20:01.


Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #6 Pumuckel

  • Senior Member
  • 273 posts

+15
Neutral

Posted 2 June 2018 - 20:03

Welche Ausgabe kommt bei Telnet bei diesem Befehl?

opkg list-installed *usbserial*

... Pumuckel


Edited by Pumuckel, 2 June 2018 - 20:04.


Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #7 gericooper

  • Member
  • 22 posts

0
Neutral

Posted 2 June 2018 - 20:12

kommt nichts.

nur ohne *usbserial* bekomm ich was.



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #8 Pumuckel

  • Senior Member
  • 273 posts

+15
Neutral

Posted 2 June 2018 - 20:16

Dann ist das Plugin "usbserial" nicht installiert --> Plugin installieren (findest Du unter "drivers") , Box neu booten und dann sollte die Festplatte erkannt werden.

 

 

... Pumuckel



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #9 gericooper

  • Member
  • 22 posts

0
Neutral

Posted 2 June 2018 - 20:33

Jetzt kommt

enigma2-plugin-drivers-usbserial - 1.0-r0.2  
kernel-module-usbserial - 4.10.6-r3.0.1    

 

aber wieder keine festplatte



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #10 gericooper

  • Member
  • 22 posts

0
Neutral

Posted 2 June 2018 - 20:35

beim befehl df-h kommt jetzt

Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on    
ubi0:rootfs             437.4M     80.6M    356.8M  18% /             
devtmpfs                157.0M      4.0K    157.0M   0% /dev          
tmpfs                    64.0K         0     64.0K   0% /media        
tmpfs                   157.2M    112.0K    157.1M   0% /var/volatile



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #11 Pumuckel

  • Senior Member
  • 273 posts

+15
Neutral

Posted 2 June 2018 - 20:40

Welchen Receiver verwendest Du denn?

 

 

... Pumuckel



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #12 gericooper

  • Member
  • 22 posts

0
Neutral

Posted 2 June 2018 - 20:42

Formuler F1



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #13 gericooper

  • Member
  • 22 posts

0
Neutral

Posted 2 June 2018 - 20:47

ist hier nicht ein ähnliches Problem?

 

https://forums.openp...sb-hdd-problem/


Edited by gericooper, 2 June 2018 - 20:49.


Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #14 heimiu

  • Member
  • 6 posts

0
Neutral

Posted 4 June 2018 - 23:18

I do have the same receiver with the same problem,

 

lsusb shows this device

Bus 004 Device 004: ID 174c:55aa

It is an ASMedia Chip (ASM1153E) which does the usb/sata communication. I tried a 3,5/2,5 inch dock with the same chipset which is also not working. An ASM1053 does have the same problems.

dmesg is just shows a new device and not more

I tried an external USB to Sata Cable (with hat the logic in the plug -- this worked:

it is a usb id 1f75:0621 which is a Innotec IS621 Chipset



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #15 gericooper

  • Member
  • 22 posts

0
Neutral

Posted 5 June 2018 - 19:16

does it work with the new image?

openpli-6.2-release-formuler1-20180605_usb.zip



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #16 heimiu

  • Member
  • 6 posts

0
Neutral

Posted 8 June 2018 - 21:23

Unfortunately not. And I did not need any extra package in 6.1 to get the hd working. I managed to get a USB/eSATA case with a SataLink SPIF225A-HF021 next week. Let's see.



Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #17 WanWizard

  • Forum Moderator
    PLi® Core member
  • 42,934 posts

+685
Excellent

Posted 8 June 2018 - 21:57

After you have plugged in your USB device, issue the commands

dmesg
cat /var/log/messages

and post the last 20 lines or so of each, so we can see what is or isn't detected. Without this, we're guessing...


Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

Currently in active use: VU+Solo 4K (1xFBC, 2xS2), VU+Zero, Edision OS mini+, Amiko Viper 2TC, Zgemma H3.2TC, Zgemma H6

For testing purposes: XP1000, Formuler F1 (2xS2), Miraclebox Premium Micro (S2+C/T), ET7500 (S2), ET8500 (S2), Zgemma H2.H (S2+C), Zgemma H5.2TC, SAB TripleAlpha (S2+C/T), Galaxy 4K (FBC), VU Zero 4K, HD2400 (4xS2), ET10000 (4xS2), VU+Duo2 (1xS2), Edision OS nino


Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #18 heimiu

  • Member
  • 6 posts

0
Neutral

Posted 10 June 2018 - 13:03

As I said, its only one relevant line: (dmesg)

 

[   11.604000] __clk_enable: network [1]

[   11.604000] __clk_enable: enet [1]
[   11.604000] bcm40nm_pm_genet_enable 00
[   11.728000] bcmgenet bcmgenet.0: configuring instance for external RGMII (TX delay)
[   12.898000] bcmgenet bcmgenet.0 eth0: Link is Down
[   15.085000] bcmgenet bcmgenet.0 eth0: Link is Up - 100Mbps/Full - flow control rx/tx
[   18.241000] NET: Registered protocol family 10
[   18.247000] Segment Routing with IPv6
[ 4622.322000] usb 4-1: new high-speed USB device number 2 using ehci-brcm

 

/var/log/messages:

Jun 10 13:33:44 formuler1 authpriv.warn dropbear[20814]: lastlog_openseek: /var/log/lastlog is not a file or directory!

Jun 10 13:34:06 formuler1 user.info kernel: [ 4622.322000] usb 4-1: new high-speed USB device number 2 using ehci-brcm

 

--- lsusb
Bus 004 Device 002: ID 174c:55aa
 

The same device under ubuntu on a usb3 port:

usb 9-1: new SuperSpeed USB device number 2 using xhci_hcd

usb 9-1: New USB device found, idVendor=174c, idProduct=55aa
usb 9-1: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=1
usb 9-1: Product: USB3-SATA-Device
usb 9-1: Manufacturer: ASMedia
usb 9-1: SerialNumber: 20150324000D7D
scsi host9: uas
scsi 9:0:0:0: Direct-Access     HGST HTS 541010A9E680     0    PQ: 0 ANSI: 6
sd 9:0:0:0: Attached scsi generic sg8 type 0
sd 9:0:0:0: [sdh] 1953525168 512-byte logical blocks: (1.00 TB/932 GiB)
sd 9:0:0:0: [sdh] 4096-byte physical blocks
sd 9:0:0:0: [sdh] Write Protect is off
sd 9:0:0:0: [sdh] Mode Sense: 43 00 00 00
sd 9:0:0:0: [sdh] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
 
and thats the lsusb entry:
Bus 002 Device 016: ID 174c:55aa ASMedia Technology Inc. ASM1051E SATA 6Gb/s bridge, ASM1053E SATA 6Gb/s bridge, ASM1153 SATA 3Gb/s bridge


Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #19 WanWizard

  • Forum Moderator
    PLi® Core member
  • 42,934 posts

+685
Excellent

Posted 10 June 2018 - 13:10

Is says it's an USB3-SATA bridge, afaik the box doesn't have USB3 support?


Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

Currently in active use: VU+Solo 4K (1xFBC, 2xS2), VU+Zero, Edision OS mini+, Amiko Viper 2TC, Zgemma H3.2TC, Zgemma H6

For testing purposes: XP1000, Formuler F1 (2xS2), Miraclebox Premium Micro (S2+C/T), ET7500 (S2), ET8500 (S2), Zgemma H2.H (S2+C), Zgemma H5.2TC, SAB TripleAlpha (S2+C/T), Galaxy 4K (FBC), VU Zero 4K, HD2400 (4xS2), ET10000 (4xS2), VU+Duo2 (1xS2), Edision OS nino


Re: Openpli 6.2 Festplatte wird nicht erkannt #20 betacentauri

  • PLi® Core member
  • 4,551 posts

+221
Excellent

Posted 10 June 2018 - 13:47

It should be downwards compatible so that you can use it with usb 2.0
Xtrend ET-9200, ET-8000, ET-10000, OpenPliPC on Ubuntu 12.04




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users