Jump to content


Photo

timeshift issues


  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 serdeliuk

  • Senior Member
  • 88 posts

+5
Neutral

Posted 28 May 2019 - 18:38

Hello,

 

 

I have the following issue, if i left my home for few days the channel's timeshift grow as expected very high and when i want to switch the channel my OpenPli 6.2 first remove the timeshift files and then change the channel, during this long period while the files are deleted my solo4k is unresponsive even volume does not works.

 

To me this seems to be a bug "to remove timeshift files fist and then to switch the channel" or at least to not do this in background.

 

Do you know which file is responsible to clean timeshift files from hdd, i want to modify that file to do the cleanup after the channel is changed, or at least to put the process in background.

 

 

Best regards,

 

 

Marc


init 2 && init 3


Re: timeshift issues #2 betacentauri

  • PLi® Core member
  • 5,120 posts

+239
Excellent

Posted 28 May 2019 - 18:55

It's c++ code and it looks like the files are deleted in background:

https://github.com/O...cedvb.cpp#L2561


Xtrend ET-9200, ET-8000, ET-10000, OpenPliPC on Ubuntu 12.04

Re: timeshift issues #3 serdeliuk

  • Senior Member
  • 88 posts

+5
Neutral

Posted 28 May 2019 - 19:00

Thanks @betacentauri indeed seems to be in "eBackgroundFileEraser" :) then why my vu freeze while those files are removed?


init 2 && init 3


Re: timeshift issues #4 betacentauri

  • PLi® Core member
  • 5,120 posts

+239
Excellent

Posted 28 May 2019 - 19:08

eBackgroundFileEraser deletes the file in the background. But there are 2 ways of deleting. Immediately delete or delete "slow".

Why freezed? Good question. Can't answer that. Any idea how big the timeshift file was?
Xtrend ET-9200, ET-8000, ET-10000, OpenPliPC on Ubuntu 12.04

Re: timeshift issues #5 serdeliuk

  • Senior Member
  • 88 posts

+5
Neutral

Posted 28 May 2019 - 19:20

How i can check which method is used? It is something which trigger the method or it is a settings which i can toggle?

 

I suspect that my 2TB 5400rpm HDD is going to fail because can hear some rattle sound from time to time but this should not interfere here.

I didn't checked the size of files, i will, however it seems that i hit the other bug when my timeshift files are not deleted all the times.

 

After few hours of watching a channel the issue start to be visible, 34GB to delete

 

root@vusolo4k:~# lsof | grep timeshift

1871 /usr/bin/enigma2 /media/hdd/timeshift.P8ZJWp

1871 /usr/bin/enigma2 /media/hdd/timeshift.P8ZJWp.sc

 

# ls -lah timeshift.P8ZJWp*

-rw-------    1 root     root       19.0G May 28 21:16 timeshift.P8ZJWp

-rw-r--r--    1 root     root       15.6M May 28 21:16 timeshift.P8ZJWp.sc


init 2 && init 3


Re: timeshift issues #6 serdeliuk

  • Senior Member
  • 88 posts

+5
Neutral

Posted 28 May 2019 - 20:14

Took 25 seconds to switch the channel with 19GB timeshift to be deleted, i didn't realized that the second file has 15MB :)


Edited by serdeliuk, 28 May 2019 - 20:15.

init 2 && init 3


Re: timeshift issues #7 betacentauri

  • PLi® Core member
  • 5,120 posts

+239
Excellent

Posted 28 May 2019 - 20:28

Never had such problems.

You can switch between the “delete” modes in the settings. In the expert settings menu -> Recording -> delete in background and speed of deleting in background.
(Maybe not 100% correct translation as I currently use different language).
Xtrend ET-9200, ET-8000, ET-10000, OpenPliPC on Ubuntu 12.04

Re: timeshift issues #8 serdeliuk

  • Senior Member
  • 88 posts

+5
Neutral

Posted 28 May 2019 - 21:08

Thanks  betacentauri, i found, the speed was at 20MB/s "probably by default" i increased to 100MB/s, let see if makes any deferences.


init 2 && init 3


Re: timeshift issues #9 betacentauri

  • PLi® Core member
  • 5,120 posts

+239
Excellent

Posted 28 May 2019 - 23:00

Maybe better turn off background deletion in the settings. As far as I understood the code it doesn’t mean that delete is not made in background. It only means delete immediately and not with limited speed.
Xtrend ET-9200, ET-8000, ET-10000, OpenPliPC on Ubuntu 12.04

Re: timeshift issues #10 serdeliuk

  • Senior Member
  • 88 posts

+5
Neutral

Posted 28 May 2019 - 23:14

I see, so that "background" means that delete process is slowed down in background, i wonder why is there a such "feature" :) the hard disk is used to keep recordings and other stuff on it and actively used for timeshift, i cannot see other usages beside storage and timeshift, then why to not simply delete the file in a background process without limitations and return to the user the rest of the receiver.

 

I will try and came back with results.


init 2 && init 3


Re: timeshift issues #11 WanWizard

  • Forum Moderator
    PLi® Core member
  • 46,812 posts

+768
Excellent

Posted 29 May 2019 - 09:47

The feature is there to deal with slow media, or networked media, to make sure there is enough I/O left for active recordings when you delete.


Currently in use: VU+Duo 4K (2xFBC S2), Amiko Viper T2C (T2), SAB Alpha Triple HD (S2+T2), Zgemma H3.T2C (T/C), Zgemma H6 (fallback), VU+Zero (fallback)

Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

note: I do not provide support via PM !

 


Re: timeshift issues #12 serdeliuk

  • Senior Member
  • 88 posts

+5
Neutral

Posted 29 May 2019 - 09:55

Thanks WanWizard, this makes sense.

 

I tried to hit "thanks" button and received this error "You have reached your quota of positives votes for the day". It seems that i have a limit :)

Also i am unable to upload attachments to threads, this is something disabled for anybody or just me?


init 2 && init 3


Re: timeshift issues #13 WanWizard

  • Forum Moderator
    PLi® Core member
  • 46,812 posts

+768
Excellent

Posted 29 May 2019 - 10:19

I tried to hit "thanks" button and received this error "You have reached your quota of positives votes for the day". It seems that i have a limit :)

 

Everyone has, thanks to abuse in the past.

 

Also i am unable to upload attachments to threads, this is something disabled for anybody or just me?

 

You can use the "More Reply Options" button next to the "Post" button, which gives you the option to attach files.


Currently in use: VU+Duo 4K (2xFBC S2), Amiko Viper T2C (T2), SAB Alpha Triple HD (S2+T2), Zgemma H3.T2C (T/C), Zgemma H6 (fallback), VU+Zero (fallback)

Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

note: I do not provide support via PM !

 


Re: timeshift issues #14 serdeliuk

  • Senior Member
  • 88 posts

+5
Neutral

Posted 29 May 2019 - 10:50

Uuuuuu, nice, many thanks.


init 2 && init 3


Re: timeshift issues #15 Erik Slagter

  • PLi® Core member
  • 45,203 posts

+495
Excellent

Posted 30 May 2019 - 08:20

Also make sure the disk is formatted ext4, which will speed up deletion of files greatly.


* Wavefrontier T90 with 28E/23E/19E/13E/9E/4.8E/0.8W/5W via SCR switches 2 x 2 x 6 user bands
* Ziggo digital cable TV (FTA)
I don't read PM -> if you have something to ask or to report, do it in the forum so others can benefit. I don't take freelance jobs.
Ik lees geen PM -> als je iets te vragen of te melden hebt, doe het op het forum, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Re: timeshift issues #16 serdeliuk

  • Senior Member
  • 88 posts

+5
Neutral

Posted 30 May 2019 - 09:31

Hi, thanks Erik for suggestion, it is ext4 indeed.

 

The increase from 20MB/s to 100MB/s did the job, removed 123GB in an instant and switched the channel under a second, i will do more tests and came back with results.

 

 

root@vusolo4k:~# lsof | grep timeshift

1871 /usr/bin/enigma2 /media/hdd/timeshift.gAF5zw

1871 /usr/bin/enigma2 /media/hdd/timeshift.gAF5zw.sc

 

root@vusolo4k:~# ls -lah /media/hdd/timeshift.gAF5zw*

-rw-------    1 root     root      123.4G May 30 10:35 /media/hdd/timeshift.gAF5zw

-rw-r--r--    1 root     root       99.7M May 30 10:35 /media/hdd/timeshift.gAF5zw.sc


init 2 && init 3


Re: timeshift issues #17 Erik Slagter

  • PLi® Core member
  • 45,203 posts

+495
Excellent

Posted 30 May 2019 - 10:17

Good to know, thx for the feedback.


* Wavefrontier T90 with 28E/23E/19E/13E/9E/4.8E/0.8W/5W via SCR switches 2 x 2 x 6 user bands
* Ziggo digital cable TV (FTA)
I don't read PM -> if you have something to ask or to report, do it in the forum so others can benefit. I don't take freelance jobs.
Ik lees geen PM -> als je iets te vragen of te melden hebt, doe het op het forum, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Re: timeshift issues #18 serdeliuk

  • Senior Member
  • 88 posts

+5
Neutral

Posted 30 May 2019 - 10:46

You're welcome, i have a custom built OpenPli 6.2 can you please check the default settings for official 6.2 image? Because i never had issues with official images.

 

Also, the splash screen which let me know that this is a custom built image has a spelling mistake, it tells that is "home build image" instead of "home built image"


init 2 && init 3


Re: timeshift issues #19 WanWizard

  • Forum Moderator
    PLi® Core member
  • 46,812 posts

+768
Excellent

Posted 30 May 2019 - 12:18

Also, the splash screen which let me know that this is a custom built image has a spelling mistake, it tells that is "home build image" instead of "home built image"

 

That is an mvi, I wonder if someone still has the original png and is able to change it. If not, we might have to make a new one...


Currently in use: VU+Duo 4K (2xFBC S2), Amiko Viper T2C (T2), SAB Alpha Triple HD (S2+T2), Zgemma H3.T2C (T/C), Zgemma H6 (fallback), VU+Zero (fallback)

Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

note: I do not provide support via PM !

 


Re: timeshift issues #20 Frenske

  • Forum Moderator
    PLi® Core member
  • 21,331 posts

+173
Excellent

Posted 30 May 2019 - 13:12

IMHO this depends how you might have interpreted ‘home build image’. I have built an image or ‘it is a build created at home’.
But I could be wrong being Dutch. ;) I might still have the original MVI / png. :)
Mijn schotel is een T90 met 10 LNB's. Daarnaast voor de fun nog een draaibaar systeem met een Triax TD 78.

Een Dreambox DM 800-SE Verder nog een een VU+ duo met 500Gb harddisk + een VU+ Uno. + ook nog een Xtrend ET4000 en een Vu+ Zero erbij. Inmiddels heb ik ook nog een VU+ Duo2 erbij, een Vu+ Solo 4K, een Formuler F4, Xtrend ET10000, ET8500, ET7500, Mut@nt 2400HD, Xsarius Fusion HD se en nog het e.e.a.

Voor centrale opslag van media gebruik ik een Qnap 219P met tweemaal 2 Tb harddisks.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Many answers to your question can be found in our wiki: Just one click away from this "solutioncentre".

Als ik alles al wist hoefde ik ook niets te vragen. If I had all the knowledge I had no questions at all.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users