Jump to content


Photo

RUN fsck MANUALLY

Run manually

  • Please log in to reply
33 replies to this topic

#1 kostenzer

  • Senior Member
  • 272 posts

+4
Neutral

Posted 19 July 2021 - 21:54

hallo,

 

Onderstaan melding kreeg ik toen ik de hdd controleerde:

Attached File  fsck.JPG   19.18KB   5 downloads

 

Hoe kom ik nu in die modus dat ik dat commando kan ingeven? Op dit forum heb ik gezocht maar heb geen idee hoe ik het met aanpakken.

Wie heeft enig idee?

 

mvg

 

Rob

 


Xtrend 10000


Re: RUN fsck MANUALLY #2 Tech

  • Forum Moderator
    PLi® Core member
  • 12,730 posts

+359
Excellent

Posted 19 July 2021 - 23:43

Je zou eens via opkg de benodigde tools kunnen installeren,

e2fsprogs-e2fsck - 1.45.3-r0.3

util-linux-fsck - 2.34-r0.2 

 

opkg install e2fsprogs-e2fsck
opkg install util-linux-fsck

 

Bij mijn weten maakten die ook deel uit van een pakket disktools of iets dergelijks maar die kennis heb ik even niet paraat.


Aan de rand van de afgrond is een stap voorwaarts niet altijd vooruitgang....

Re: RUN fsck MANUALLY #3 40H3X

  • Forum Moderator
    PLi® Contributor
  • 4,474 posts

+137
Excellent

Posted 20 July 2021 - 09:27

...en dan een check draaien met

e2fsck -f /dev/sda1

Hardware: Vu+ Uno 4k SE - Fuba 78 cm - Tripleblock LNB Quad 19.2/23.5/28.2 - DS918+
Software : OpenPLi - OScam - Settings van Hans - Autotimer - EPGImport
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Remember: Upvote with the rep_up.png button for any user/post you find to be helpful, informative, or deserving of recognition!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Many answers to your question can be found in our new and improved wiki

Note: I do not provide support via PM !.


Re: RUN fsck MANUALLY #4 kostenzer

  • Senior Member
  • 272 posts

+4
Neutral

Posted 20 July 2021 - 11:00

Dit alles zegt mij niets.

Door te zoeken op openpli opkg  kwam ik op https://forums.openp...g-list-install/ uit.

Hiervan begreep ik dat ik dit niet op de box zelf moest doen maar op de laptop.

Welk programma zou ik dan moeten gebruiken? Dreambox control centre, dreamboxEDIT of gewoon open webif? Of nog wat anders?

Is ook ergens een handleiding te krijgen van het programma wat ik het beste kan gebruiken?

 

mvg

 

Rob


Xtrend 10000


Re: RUN fsck MANUALLY #5 mimisiku

  • Senior Member
  • 3,878 posts

+71
Good

Posted 20 July 2021 - 11:51

Als de HDD in de box zit gebruik je het uiteraard op je box zelf (het is immers een Linux tooltje). Op een PC zou dat anders defrag zijn... Voorts mag de HDD niet in gebruik zijn tijdens de test... Dus eerst enigma2 stoppen met:

INIT 4
fchk uitvoeren
INIT 3

0f

Systemctl stop enigma2
fchk uitvoeren
Systemctl start enigma2

Kan ook zijn eerst enigma2 dan stop/start. Gebruik het niet zo vaak.
Met één been in het graf..... Helaas

Re: RUN fsck MANUALLY #6 40H3X

  • Forum Moderator
    PLi® Contributor
  • 4,474 posts

+137
Excellent

Posted 20 July 2021 - 12:03

Alles deze harde schijf wel in je ontvanger zit en de commando's hierboven zijn niet je ding, dan kan je de hardisk ook checken vanuit het menu https://wiki.openpli...#Harddisk_Check


Hardware: Vu+ Uno 4k SE - Fuba 78 cm - Tripleblock LNB Quad 19.2/23.5/28.2 - DS918+
Software : OpenPLi - OScam - Settings van Hans - Autotimer - EPGImport
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Remember: Upvote with the rep_up.png button for any user/post you find to be helpful, informative, or deserving of recognition!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Many answers to your question can be found in our new and improved wiki

Note: I do not provide support via PM !.


Re: RUN fsck MANUALLY #7 Sagitarius

  • Senior Member
  • 2,720 posts

+38
Good

Posted 20 July 2021 - 12:38

Als de HDD in de box zit gebruik je het uiteraard op je box zelf (het is immers een Linux tooltje). Op een PC zou dat anders defrag zijn... Voorts mag de HDD niet in gebruik zijn tijdens de test... Dus eerst enigma2 stoppen met:

INIT 4
fchk uitvoeren
INIT 3

0f

Systemctl stop enigma2
fchk uitvoeren
Systemctl start enigma2

Kan ook zijn eerst enigma2 dan stop/start. Gebruik het niet zo vaak.

Waarom Enigma stoppen? is echt niet nodig hoor, het duurt alleen een allemachtige lange tijd dat fsck, ik doe dat hier onder Windows op de pc met (het gratis) miniTool Partition en die kan gelijk ext4 formatteren. ;)



Re: RUN fsck MANUALLY #8 WanWizard

  • PLi® Core member
  • 58,844 posts

+1,294
Excellent

Posted 20 July 2021 - 14:54

Dat heeft te maken met het file system, ext4. Andere, als bv xfs, hebben dat probleem niet.


Currently in use: VU+Duo 4K (2xFBC S2), Amiko Viper T2C (T2+fallback), Octagon SF8008 (S2+T2), Zgemma H9.2H (T2+fallback)

Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

Because to health reasons, I will not be active online very often anymore.


Re: RUN fsck MANUALLY #9 kostenzer

  • Senior Member
  • 272 posts

+4
Neutral

Posted 20 July 2021 - 15:45

De hdd zit inderdaad in de box en het filesysteem is ext4

 

Is mijn vraag zo onduidelijk gesteld?

 

Dat

INIT 4
fchk uitvoeren
INIT 3

 

Laat ik de vraag eens heel dom stellen. Onder welk menu punt in openpli 7.3 moet ik dat ingeven? Moet ik de box op een speciale manier opstarten?


Xtrend 10000


Re: RUN fsck MANUALLY #10 WanWizard

  • PLi® Core member
  • 58,844 posts

+1,294
Excellent

Posted 20 July 2021 - 16:03

Niet. Het zijn linux commando's, die moet je op de commandline invoeren.

 

Je zult dus in moeten loggen op de box, dan kan vanaf je PC het best met telnet (moet je wellicht installeren) in een Windows cmd window:

telnet <ip-van-de-box>

of PuTTY ( https://www.chiark.g...tty/latest.html ) installeren. Als je voor PuTTY kiest, opletten dat je telnet selecteert, want de default is SSH.

 

66069-ene-gne-putty-05.gif

 

In beide gevallen is de username "root", en standaard wordt er niet gevraagd om een wachtwoord.

 

Eens inlogt geef je de commando's:

init 4

( het beeld stopt dan op de TV )

fsck /dev/sda1

dit start een interactieve controle van je harde schijf, als dat klaar is

init 3

nu moet je enigma weer op je TV zien opstarten.

 

Als sluiten doe je met

exit

Currently in use: VU+Duo 4K (2xFBC S2), Amiko Viper T2C (T2+fallback), Octagon SF8008 (S2+T2), Zgemma H9.2H (T2+fallback)

Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

Because to health reasons, I will not be active online very often anymore.


Re: RUN fsck MANUALLY #11 jort38

  • Senior Member
  • 526 posts

+8
Neutral

Posted 20 July 2021 - 16:18

Ik krijg dan vrijwel altijd nog een melding, iets als "device busy".
Dus ik doe meestal eerst een herstart voor de e2fsck commando.

Mogelijk doordat een client (mijn et10000) op de map movie van mijn vuultimo staat ge mapped.

Vu+ Ultimo 4K (4 TB HD, DVBS FSB, DVBC FBC & OpenPli 8),

Xtrend ET10000 (1 TB HD, 3 DVBC, 1 DVBS works via ethernet & OpenPli 8),

Xtrend ET10000 (4 TB HD, 3 DVBC, 1 DVBS & OpenPli 8),

Xtrend ET10000 (3 TB HD, 1 DVBC, 2 DVBS & OpenPli 8),

Xtrend ET10000 (1,5 TB HD works via ethernet & OpenPli 8) and

Xtrend ET8000 (1 TB HD, 1 DVBT2 & OpenPli 7.3, located in Thailand). Only latest stable releases.


Re: RUN fsck MANUALLY #12 WanWizard

  • PLi® Core member
  • 58,844 posts

+1,294
Excellent

Posted 20 July 2021 - 16:31

Dat kan, je kunt samba eventueel stoppen via

/etc/init.d/samba.sh stop

Currently in use: VU+Duo 4K (2xFBC S2), Amiko Viper T2C (T2+fallback), Octagon SF8008 (S2+T2), Zgemma H9.2H (T2+fallback)

Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

Because to health reasons, I will not be active online very often anymore.


Re: RUN fsck MANUALLY #13 Dimitrij

  • PLi® Core member
  • 7,863 posts

+253
Excellent

Posted 20 July 2021 - 16:32

First

umount /dev/sda1

 


Duo 4K/Lunix3-4K/Solo 4K


Re: RUN fsck MANUALLY #14 jort38

  • Senior Member
  • 526 posts

+8
Neutral

Posted 20 July 2021 - 19:49

First

umount /dev/sda1

Is het niet een idee al de bovenstaande commando's gewoon op te nemen in de UI van PLI? Hoef ik ook niet telnet te gebruiken ....

Vu+ Ultimo 4K (4 TB HD, DVBS FSB, DVBC FBC & OpenPli 8),

Xtrend ET10000 (1 TB HD, 3 DVBC, 1 DVBS works via ethernet & OpenPli 8),

Xtrend ET10000 (4 TB HD, 3 DVBC, 1 DVBS & OpenPli 8),

Xtrend ET10000 (3 TB HD, 1 DVBC, 2 DVBS & OpenPli 8),

Xtrend ET10000 (1,5 TB HD works via ethernet & OpenPli 8) and

Xtrend ET8000 (1 TB HD, 1 DVBT2 & OpenPli 7.3, located in Thailand). Only latest stable releases.


Re: RUN fsck MANUALLY #15 mimisiku

  • Senior Member
  • 3,878 posts

+71
Good

Posted 20 July 2021 - 19:50


Als de HDD in de box zit gebruik je het uiteraard op je box zelf (het is immers een Linux tooltje). Op een PC zou dat anders defrag zijn... Voorts mag de HDD niet in gebruik zijn tijdens de test... Dus eerst enigma2 stoppen met:

INIT 4
fchk uitvoeren
INIT 3

0f

Systemctl stop enigma2
fchk uitvoeren
Systemctl start enigma2

Kan ook zijn eerst enigma2 dan stop/start. Gebruik het niet zo vaak.

Waarom Enigma stoppen? is echt niet nodig hoor, het duurt alleen een allemachtige lange tijd dat fsck, ik doe dat hier onder Windows op de pc met (het gratis) miniTool Partition en die kan gelijk ext4 formatteren. ;)

Omdat ik anders een “device busy” foutmelding krijg.
Met één been in het graf..... Helaas

Re: RUN fsck MANUALLY #16 WanWizard

  • PLi® Core member
  • 58,844 posts

+1,294
Excellent

Posted 20 July 2021 - 20:15

Is het niet een idee al de bovenstaande commando's gewoon op te nemen in de UI van PLI? Hoef ik ook niet telnet te gebruiken ....

 

Dat gaat niet want na het eerste commando is er geen UI meer... ;)
 


Currently in use: VU+Duo 4K (2xFBC S2), Amiko Viper T2C (T2+fallback), Octagon SF8008 (S2+T2), Zgemma H9.2H (T2+fallback)

Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

Because to health reasons, I will not be active online very often anymore.


Re: RUN fsck MANUALLY #17 Dimitrij

  • PLi® Core member
  • 7,863 posts

+253
Excellent

Posted 21 July 2021 - 05:19

 

Is het niet een idee al de bovenstaande commando's gewoon op te nemen in de UI van PLI?

It was done long ago.

https://github.com/O...arddisk.py#L422


Duo 4K/Lunix3-4K/Solo 4K


Re: RUN fsck MANUALLY #18 WanWizard

  • PLi® Core member
  • 58,844 posts

+1,294
Excellent

Posted 21 July 2021 - 14:06

@Dimitrij, see post #1.


Currently in use: VU+Duo 4K (2xFBC S2), Amiko Viper T2C (T2+fallback), Octagon SF8008 (S2+T2), Zgemma H9.2H (T2+fallback)

Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

Because to health reasons, I will not be active online very often anymore.


Re: RUN fsck MANUALLY #19 Dimitrij

  • PLi® Core member
  • 7,863 posts

+253
Excellent

Posted 21 July 2021 - 17:02

@Dimitrij, see post #1.

There are features that the user must do manually.

E.g. disable swap or transmission and etc...

In telnet:

top 

 


Edited by Dimitrij, 21 July 2021 - 17:03.

Duo 4K/Lunix3-4K/Solo 4K


Re: RUN fsck MANUALLY #20 WanWizard

  • PLi® Core member
  • 58,844 posts

+1,294
Excellent

Posted 21 July 2021 - 17:40

Yes, I understand that, the question of the user in this topic is "wtf is a commandline" ;).


Currently in use: VU+Duo 4K (2xFBC S2), Amiko Viper T2C (T2+fallback), Octagon SF8008 (S2+T2), Zgemma H9.2H (T2+fallback)

Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

Because to health reasons, I will not be active online very often anymore.



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users