Jump to content


Photo

LET OP: WAARSCHUWING LEVENSGEVAARLIJK: Het gebruik van Windows 10 en 11 kan ervoor zorgen dat je PC in brand vliegt!


  • Please log in to reply
43 replies to this topic

Re: LET OP: WAARSCHUWING LEVENSGEVAARLIJK: Het gebruik van Windows 10 en 11 kan ervoor zorgen dat je PC in brand vliegt! #41 pgmpli

  • Senior Member
  • 368 posts

+19
Neutral

Posted 15 September 2022 - 12:11

Nu zijn de gebruikers ook vatbaar gebleken, koop een goede Brandblusser :blink:

 

tenor.gif


Vu+ Ultimo 4K - 2x FBC DUAL DVB-S2X v2 tuner + DVB-C/T/T2 DUAL (TWIN) tuner


Re: LET OP: WAARSCHUWING LEVENSGEVAARLIJK: Het gebruik van Windows 10 en 11 kan ervoor zorgen dat je PC in brand vliegt! #42 Erik Slagter

  • PLi® Core member
  • 46,856 posts

+540
Excellent

Posted 24 September 2022 - 15:21

Overigens heb ik dit wel eens gedaan, een processor zonder koeling draaien. In tegenstelling tot moderne processors zaten daar nog geen beveiligingen in, dus die was wel stuk na een paar minuten. Stuk, gewoon stuk. In stilte de geest gegeven. Een processor is geen warmte-element (al zou je af en toe gaan twijfelen). De warmte ontstaat door het schakelen van miljoenen transistors, miljoenen keren per seconde. Elke transistor produceert daarbij een heel klein beetje warmte (daar zorgt men wel voor, elke geproduceerde warmte is onnodig stroomverbruik), lange leve de CMOSFET die bijna geen schakelverlies heeft.

 

Wat gebeurt er bij een oververhitting: het silicium op de die (de chip) gaat smelten. Niet branden dus, maar smelten. Met het smelten gaan de specifieke structuren en halfgeleider-eigenschappen verloren. Een daarvan is het kloksignaal en de gating. Zodra die weg zijn gebeurt er niks meer op de chip. Gesmolten(-geweest) silicium is een isolator, er loopt dus geen stroom meer en de chip wordt dus ook niet meer warm.

 

Dit is dus een proces wat uit zichzelf stopt. Het is geen nucleaire meltdown ofzo.

 

Als je ontplofte laptops ziet, dan is dat de (lithium-)accu die oververhit is geraakt. Dan kan vrij makkelijk gebeuren en ondanks alle beveiligingen, altijd mogelijk, zeker als de accu fysiek beschadigd raakt.

 

Heeft hier dus niks mee te maken.


* Wavefrontier T90 with 28E/23E/19E/13E/9E/4.8E/0.8W/5W via SCR switches 2 x 2 x 6 user bands
* Ziggo digital cable TV (FTA)
I don't read PM -> if you have something to ask or to report, do it in the forum so others can benefit. I don't take freelance jobs.
Ik lees geen PM -> als je iets te vragen of te melden hebt, doe het op het forum, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Re: LET OP: WAARSCHUWING LEVENSGEVAARLIJK: Het gebruik van Windows 10 en 11 kan ervoor zorgen dat je PC in brand vliegt! #43 MiLo

  • PLi® Core member
  • 14,026 posts

+297
Excellent

Posted 16 October 2022 - 15:29

We hebben nog een klant gehad die onze FPGA/CPU module perse zonder actieve koeling wilde draaien. De betreffende FPGA kon zo'n 50W dissiperen. Een werktemperatuur van 60 tot 80 graden vond de klant dan weer geen probleem, de verkorte levensduur nam hij voor lief.

 

Een paar dure lessen die we daarbij geleerd hebben is dat je bij Xilinx devices blijkbaar zelf nog de thermische beveiliging moet activeren in de programmering, hij staat default uit. Beetje zonde van een chip van ruim 2 mille om dat in de praktijk te moeten ontdekken. De amdere dure les was dat zelfs met een interne beveiliging de chip zichzelf zo snel lokaal kan opwarmen, dat de beveiliging te laat inschakelt en de chip alsnog sterft van de hitte.

 

En inderdaad, 't is altijd een zachte dood...


Real musicians never die - they just decompose

Re: LET OP: WAARSCHUWING LEVENSGEVAARLIJK: Het gebruik van Windows 10 en 11 kan ervoor zorgen dat je PC in brand vliegt! #44 pgmpli

  • Senior Member
  • 368 posts

+19
Neutral

Posted 16 October 2022 - 17:31

Ik krijg het er al warm van, en u "Rocco".

 

maxresdefault.jpg


Vu+ Ultimo 4K - 2x FBC DUAL DVB-S2X v2 tuner + DVB-C/T/T2 DUAL (TWIN) tuner1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users