Jump to content


Photo

PIP problem

PIP solo2 picture in picture 2 tuners openpli 4.0

  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 michaelpop

  • Member
  • 6 posts

0
Neutral

Posted 18 June 2016 - 14:16

Dear Openpli community,

 

I have a VU+ solo2 with the latest image - OpenPLi-4.0-beta-vusolo2-20160616 & CCcam221, with one lnb going into tuner1 (astra19.2) and another lnb going into tuner 2 (intelsat0,8). Tuner setup as "simple", no diseqc's used, no common coax used.

 

When I want to watch PIP (of course channels from different satellites), following things happen:

 

- when I choose channels from the same sat, "no free tuner" appears (it's logic, I don't do this usually but I wrote it only to explain that I understand that I cannot have two channels from the same tuner)

- in most of the cases, the second tuned channel is only showing a black window. Nothing more

- in 25% of the cases, both channels show, but when I change the channel (either the main or the small window), the new channel has sound but the image remains black. No matter how many channels I change, all new channels remain black.

 

Is it a known bug of openpli or have I done any wrong setup? What can be done to solve this problem?

 

I have been told to change LNB's, to have double-client LNB's and two diseqc's, but this would only give me the possibility to make PIP even for combinations satA/satA or satB/satB, not limited like now satA/satB. I don't think this is the problem, PIP should work fine for combinations satA/satB with this config I have now.

 

Thank you in advance for your response and maybe solution!



Re: PIP problem #2 WanWizard

  • Forum Moderator
    PLi® Core member
  • 41,179 posts

+650
Excellent

Posted 18 June 2016 - 14:23

Sounds very logical.

 

You have one tuner available per orbital (satellite position). Which means that when you watch a channel, your tuner is locked to the transponder that channel is on, and you can only PIP (or record) channels on that same transponder. All other channels on that sat are not selectable.


Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

Currently in active use: VU+Solo 4K (1xFBC, 2xS2), VU+Zero, Edision OS mini+, Amiko Viper 2TC, Zgemma H3.2TC, Zgemma H6

For testing purposes: XP1000, Formuler F1 (2xS2), Miraclebox Premium Micro (S2+C/T), ET7500 (S2), ET8500 (S2), Zgemma H2.H (S2+C), Zgemma H5.2TC, SAB TripleAlpha (S2+C/T), Galaxy 4K (FBC), VU Zero 4K, HD2400 (4xS2), ET10000 (4xS2), VU+Duo2 (1xS2), Edision OS nino


Re: PIP problem #3 goldeneye

  • Senior Member
  • 1,031 posts

+13
Neutral

Posted 18 June 2016 - 14:27

Firstly there's a problem with your softcam. CCCam 2.2.1 will not allow multiple decoding... Change to CCCam 2.3.0 or better still OSCam... Off course, this only affects encrypted services. FTA will work since it does not use the softcam (how obvious).. Next you will need to set up your tuners correctly.. Use a 2:1 switch to connect 2 separate coax cables to your Solo2. Then set Tuner B same as Tuner A...

Re: PIP problem #4 WanWizard

  • Forum Moderator
    PLi® Core member
  • 41,179 posts

+650
Excellent

Posted 18 June 2016 - 14:33

If you add a switch, you also need to switch to twin LNB's, to be able to receive both satellite positions by both tuners.


Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

Currently in active use: VU+Solo 4K (1xFBC, 2xS2), VU+Zero, Edision OS mini+, Amiko Viper 2TC, Zgemma H3.2TC, Zgemma H6

For testing purposes: XP1000, Formuler F1 (2xS2), Miraclebox Premium Micro (S2+C/T), ET7500 (S2), ET8500 (S2), Zgemma H2.H (S2+C), Zgemma H5.2TC, SAB TripleAlpha (S2+C/T), Galaxy 4K (FBC), VU Zero 4K, HD2400 (4xS2), ET10000 (4xS2), VU+Duo2 (1xS2), Edision OS nino


Re: PIP problem #5 michaelpop

  • Member
  • 6 posts

0
Neutral

Posted 18 June 2016 - 15:06

Sounds very logical.

 

You have one tuner available per orbital (satellite position). Which means that when you watch a channel, your tuner is locked to the transponder that channel is on, and you can only PIP (or record) channels on that same transponder. All other channels on that sat are not selectable.

 

That's why I said I'm aware and understand that I cannot choose two channels from the same Sat. But I tried makink PIP with channels from different sats.

 

 

Firstly there's a problem with your softcam. CCCam 2.2.1 will not allow multiple decoding... Change to CCCam 2.3.0 or better still OSCam... Off course, this only affects encrypted services. FTA will work since it does not use the softcam (how obvious).. Next you will need to set up your tuners correctly.. Use a 2:1 switch to connect 2 separate coax cables to your Solo2. Then set Tuner B same as Tuner A...

Hmmm, will try upgrading to 2.3.0.  About the second part of your reply: using double lnbs, two switches and two cables and then setting tuner b same as tuner a would only allow me PIP-ing channels from same sat. But for now I want to first solve having PIP from different sats. Do you think my setup is wrong for PIP-ing different sats?

 

If you add a switch, you also need to switch to twin LNB's, to be able to receive both satellite positions by both tuners.

Of course having two switches needs twin lnbs, I'm aware, thx



Re: PIP problem #6 WanWizard

  • Forum Moderator
    PLi® Core member
  • 41,179 posts

+650
Excellent

Posted 18 June 2016 - 15:56

If you can watch something on Tuner A and record at the same time from tuner B, PIP should also work.

 

So start with two FTA channels, and start with those. As long as that doesn't work, no point doing anything else. Once that works, you can start eliminating. And one of the things you have indeed be careful of is single service decoding. Both CCcam < 2.3.0 and a CI module is not capable of doing that, altough I don't think you  would use the same CI module/smartcard for these two positions.


Many answers to your question can be found in our new and improved wiki.

Currently in active use: VU+Solo 4K (1xFBC, 2xS2), VU+Zero, Edision OS mini+, Amiko Viper 2TC, Zgemma H3.2TC, Zgemma H6

For testing purposes: XP1000, Formuler F1 (2xS2), Miraclebox Premium Micro (S2+C/T), ET7500 (S2), ET8500 (S2), Zgemma H2.H (S2+C), Zgemma H5.2TC, SAB TripleAlpha (S2+C/T), Galaxy 4K (FBC), VU Zero 4K, HD2400 (4xS2), ET10000 (4xS2), VU+Duo2 (1xS2), Edision OS nino


Re: PIP problem #7 michaelpop

  • Member
  • 6 posts

0
Neutral

Posted 19 June 2016 - 08:52

Thanks for your answers and support, indeed upgrading to CCcam231 solved the problem!





Also tagged with one or more of these keywords: PIP, solo2, picture in picture, 2 tuners, openpli 4.0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users