Jump to content


MiLo

Member Since 8 Nov 2009
Offline Last Active 15 Jun 2024 18:20
-----

Posts I've Made

In Topic: Backup program for Linux PC

24 September 2023 - 09:32

I have an "install-my-stuff.sh" script which is just a call to "sudo apt install ..." with an large list of packages.

 

Other than that, I only backup things in my home directory.

 

Unlike Windows, re-installing the OS is quick, so pointless to back it up. The most likely scenario is a big upgrade, which I usually do by just installing the new version over the old one (preserving only /home). After that, run the install-my-stuff.sh script and I'm back in business (and usually, I'm still logged in in various web things, also demonstrating how pointless 2FA is when someone can access your files...)


In Topic: NTSC VHS vs. PAL VHS

8 July 2023 - 12:59

en als ik het goed begrijp staat het beeld op VHS zo opgeslagen?

 

Nee, VHS is een analoog formaat. Er zijn wel beeldlijnen, maar er zijn geen pixels. Als je al van een horizontale resolutie kon spreken, dan was dat afhankelijk van het beeld. Een zwart-wit schaakpatroon zou een equivalente resolutie van iets van 160 pixels hebben, een rood/blauw kleuren schaakbord zelfs maar de helft nog daarvan. Daartegenover staat dat een gradient van zwart naar wit of van kleur naar kleur een effectieve resolutie van 4K of meer zou halen.

 

Als je op je digitale 4K TV weer eens een "banding" effect ziet (wat een vloeiende gradient had moeten zijn wordt een rijtje van gekleurde linten) kun je met nostalgie terugdenken aan het analoge tijdperk. En inderdaad, toen hadden we ruis, en inderdaad, toevoegen van ruis is de oplossing voor het "banding" probleem.


In Topic: NTSC VHS vs. PAL VHS

8 July 2023 - 12:50

Kan iemand hier ook dmv. afbeelding ulistreren wat Never the same collor nu eigenlijk inhoud?

Eerst een PAL plaatsje en dan Never Twice The Same Color. vb, dank

Eigenlijk niet - dat never-the-same-color sloeg op uitzendingen (via antenne en analoge schotel) en niet op opnames en al helemaal niet op digitiale versies.

 

Probleem met NTSC was dat je aan een knopje op je TV moest draaien om de kleuren goed te krijgen, omdat die door analoge verstoring "verschoven" in het spectrum. Bij PAL is dat probleem opgelost door de kleurinformatie voor opeenvolgende lijnen te inverteren, waardoor de verstoring zichzelf uimiddelt. Daarom was PAL technisch zoveel beter dan NTSC. Het aantal beeldlijnen enzo had daar weinig mee te maken, zoals hier al terecht opgemerkt werd.

Bij digitale opslag speelt die kleurvervorming helemaal geen rol omdat er geen verstoring is.

 

Wel frappant is dat een heleboel van die analoge eigenschappen, zoals "dode" tijd (blanking) om het elektronenkanon de tijd te geven om terug naar de linkerkant te gaan, nog steeds in volledig digitale interfaces zitten (zoals HDMI) en daar vrolijk 20 tot 30% van de bandbreedte verspillen.


In Topic: kopieeren vanaf pc naar externe hdd lukt niet

19 June 2023 - 18:54

Misschien dat de disk onder de huidige gebruiker is gemount (dat is wat Ubuntu meestal doet met verwisselbare disks).

 

Als er niks bijzonders qua rechten nodig is op die disk zou je eens kunnen proberen om de hele wereld schrijfrechten te geven op alles:

 

sudo chmod -R a+w /media/$USER/mountpoint

 

 

"/media/$USER/mountpoint" even uitzoeken. Je kunt een directory van de file manager naar de shell "slepen" en dan vult hij het pad in.