Jump to content


evl

Member Since 11 Nov 2010
Offline Last Active 09 Jun 2021 09:56
-----

#1356617 Soms "afstemmen mislukt" op specifieke zenders

Posted by evl on 8 June 2021 - 16:32

@evl  bij mij was de reden voor het 'afstemmen mislukt' uiteindelijk het feit dat mijn schotel niet meer correct stond uitgericht.

 

Ik was ook eerst naar andere oorzaken beginnen zoeken, maar het meest evidente vergeten we soms om eerst te doen.

 

Volgens mij was door een recente storm de schotel een beetje verdraaid en daardoor kreeg ik vergelijkbare symptomen.

 

Ik zal later de schotel nog eens controleren, maar ik denk niet dat dit het probleem is. Als afstemmen wel gelukt is, heb ik namelijk ruim 14 dB signaal op NPO1.

 

Ik heb nu NPO1 als opstartzender ingesteld, ook na standby. Op die manier staat de ontvanger na inschakelen altijd op NPO1, waarop afstemmen wel lukt. En daarna lukt afstemmen op de probleemzenders ook altijd. Na op NPO1 te hebben afgestemd werkt ook de autodetectie van de satellieten bij de tunerafstemming.

 

Nog steeds een (wazig) probleem dus, maar met een redelijk lapmiddel. Ik wacht liever even af met investeren in andere apparatuur als de gevolgen van de plannen van CD mbt tot verplicht gebruik van een (hun) CI-module duidelijk zijn. Als ik nu opneem, dan is dat vaak van meer dan 1 zender tegelijk. De vraag is of dat straks nog kan. Is dat niet meer zo, dan heeft CD eigenlijk geen meerwaarde meer voor mij. Dan kan ik net zo goed een abonnement nemen via mijn ISP. Dat is goedkoper.