Jump to content


Wim (PA3AKK)

Member Since 10 Jan 2020
Offline Last Active 26 Jan 2020 01:31
-----

Posts I've Made

In Topic: OpenPLi 7.2-release beschikbaar

26 January 2020 - 01:30

Tja, OpenPLi en het taalgebruik daarin heb ik niet bedacht dus moet ik het er maar mee doen en dat geldt natuurlijk ook voor elke andere gebruiker. Ik ben een kersverse gebruiker van de software en liep tegen het gemelde probleem aan. Dan ga je op zoek naar een oplossing. Eerst eens vragen of iemand het al weet want de 'Menu' boom heeft vele takken met ook veel jargon. Daar heb ik, zoals gemeld, wat antwoord op gekregen zodat ik redelijk op het goede spoor kwam en met succes aanvullend onderzoek heb gedaan. De post van zaterdagmorgen is een snel samengesteld kladje. Daarna ben ik naar Apeldoorn gegaan en heb de transponderclub bezocht. Ik ben nog bezig met een bewerking waarin alles stap voor stap uitgelegd wordt en zoek nog wel naar codes met bijbehorende zenders en omroepen uit west, midden en zuid Nederland.

 

Een ingevoerde gebruiker kan mijns inziens ook wel met het geposte kladje uit de voeten. Het is gemaakt door een gebruiker die met vallen en opstaan de eerste ervaring aan het opdoen is.  ;)

 

Groeten,

 

Wim


In Topic: OpenPLi 7.2-release beschikbaar

25 January 2020 - 09:49

Het is vrijdagavond gelukt!  WanWizard heeft mij met zijn opmerking omtrent "Namespace" min of meer op het spoor gezet. De manier waarop is wat anders dan hij vermeldt. Het blijkt zelfs dat de mogelijkheid voor meer regionale omroepen in Open Pli ingebouwd is maar "uit" staat omdat er een "negeer" instelling "aan" staat. De ontwikkelaars van Open PLi adviseer ik dus om op z'n minst bij DVB-T, bij uitlevering van de software, die "negeer" instelling uit te zetten zodat (nieuwe) gebruikers niet tegen deze toch wat zinloze beperking aan lopen. Ook voor DVB-S en DVB-C is er zo'n "negeer" instelling maar ik weet niet of het zinvol is om hiervan de standaardinstellingen aan te passen. Omtrent het aanpassen van de instelling is een instructie bijgevoegd. Daarin ook nog wat meer info omtrent FTA DVB-T2 ontvangst in Nederland.

 

 

Attached File  NL-DVB-T2-Meer regionaal.docx   401.34KB   8 downloads

 

 

 

 


In Topic: OpenPLi 7.2-release beschikbaar

23 January 2020 - 00:04

Ja overlap op dezelfde frequentie kan wanneer de zenders, waarvan de bereiken elkaar overlappen, dezelfde programma's op hetzelfde moment uitzenden. De publieke zenders in Groningen en Leeuwarden zenden op 626 MHz (kanaal 40) niet alleen NPO 1,2,3 maar beide ook TV Noord (provincie Groningen) en Omrop Fryslan uit zodat beide regionale omroepen in beide provincies te ontvangen zijn. In het DVB-T tijdperk werd nog 1 regionale omroep per provincie uitgezonden waardoor er meer frequenties nodig waren. Nu er vanaf dit jaar minder frequentieruimte is, moet er dus op een andere wijze ingedeeld worden en dat kan met het veel efficiënter gecomprimeerde DVB-T2. Op het kaartje in de bijlage van mijn vorige bericht is de indeling van NPO met alle regionale omroepen over heel Nederland te zien. Uiteraard zijn er ook kaartjes van de commerciële netwerken met versleutelde programma's maar die zijn voor de vrije kijker niet interessant.

 

Vandaag vanwege ander kluswerk geen tijd gehad om met Open PLi 7.2 verder te experimenteren. Mogelijk dat ik zaterdag in Apeldoorn nog wat meer tips kan verzamelen.


In Topic: OpenPLi 7.2-release beschikbaar

21 January 2020 - 21:56

Attached File  NL-DVB-T2-FTA-en-codes-Noordoost-NL.docx   1.67MB   9 downloads@hro: begrepen.

 

@WanWizard: Overlap is er altijd. Signalen houden u eenmaal niet bij de administratieve grens op. In zo'n overlap met verschillende (regionale) programma's zijn de zenders op verschillende frequenties. Dus signaal technisch geen probleem. Zelfs niet wanneer de signalen met een rondom ontvangende antenne opgepikt worden.

 

De punten m.b.t. expert level inschakelen en de Enigma bewerkingen bewaar ik voor een latere datum. Vandaag genoeg bezig geweest. Zie toegevoegd bestand met resultaat van mijn codeverkenningen.

 

 

Groeten,

 

Wim

 

 


In Topic: OpenPLi 7.2-release beschikbaar

21 January 2020 - 17:41

@WanWizard. Die lijst op Wikipedia is hopeloos verouderd sinds KPN/Digitenne DVB-T2 in fasen heeft ingevoerd en voor 1 januari 2020 de frequenties boven 700 MHz (kan. 49 en hoger) voor digitale tv heeft moeten verlaten. De actuele lijst is op

 

https://radio-tv-ned...nne-kpntv.html 

 

te vinden. Deze website wordt door amateurs zeer actueel bijgehouden en zelfs professioneel vaak geraadpleegd.

 

Perfect naast elkaar ontvangen kan ik ook wel maar samen in de frequentielijst van Open PLi opslaan niet dan is 't het één of het ander.

 

Met je tips zal ik de diverse ID's proberen te achterhalen. Overigens bereik ik vanuit de Menu toets niet het doel. Via 2 x de OK toets geeft, net als bij satellietontvangst, links boven in de tweede en derde regel wel veel aanvullende technische info. Ik ga proberen om een overzichtelijk bestandje met de gevonden info van de 5 tv programma's op de kanalen 22 (Drenthe-Overijsel), 40 (Groningen-Friesland) en, wanneer ik mijn antenne kan draaien, 26 (Gelderland-Flevoland) te maken en de verschillen daarin te accentueren. Zodra ik daarmee klaar ben, kom ik er op terug.

 

@hro: Hier wordt Ziggo / DVB-C niet gebruikt. Ik heb geen aansluiting daarop.

 

 

Groeten,

 

Wim