Overigens heb ik dit wel eens gedaan, een processor zonder koeling draaien. In tegenstelling tot moderne processors zaten daar nog geen beveiligingen in, dus die was wel stuk na een paar minuten. Stuk, gewoon stuk. In stilte de geest gegeven. Een processor is geen warmte-element (al zou je af en toe gaan twijfelen). De warmte ontstaat door het schakelen van miljoenen transistors, miljoenen keren per seconde. Elke transistor produceert daarbij een heel klein beetje warmte (daar zorgt men wel voor, elke geproduceerde warmte is onnodig stroomverbruik), lange leve de CMOSFET die bijna geen schakelverlies heeft.
Wat gebeurt er bij een oververhitting: het silicium op de die (de chip) gaat smelten. Niet branden dus, maar smelten. Met het smelten gaan de specifieke structuren en halfgeleider-eigenschappen verloren. Een daarvan is het kloksignaal en de gating. Zodra die weg zijn gebeurt er niks meer op de chip. Gesmolten(-geweest) silicium is een isolator, er loopt dus geen stroom meer en de chip wordt dus ook niet meer warm.
Dit is dus een proces wat uit zichzelf stopt. Het is geen nucleaire meltdown ofzo.
Als je ontplofte laptops ziet, dan is dat de (lithium-)accu die oververhit is geraakt. Dan kan vrij makkelijk gebeuren en ondanks alle beveiligingen, altijd mogelijk, zeker als de accu fysiek beschadigd raakt.
Heeft hier dus niks mee te maken.