Daarom spreken we ook over "frames" voor complete beelden en "fields" voor even/oneven "halve" beelden. Bij interlaced is het aantal fields 2 x het aantal frames, bij progressive is het aantal fields gelijk aan het aantal frames.
Als je maar een zeer beperkte bandbreedte hebt (wat bij analoge tv zeker het geval was), dan is interlacing een heel mooie techniek omdat je iets aan resolutie (spatiale resolutie) inlevert maar daarvoor veel temperele resolutie terugkrijgt (vloeiendheid van beweging). Het oog+hersenen merken gebrek aan dat laatste veel sneller op dan het eerste. Dat was destijds dus echt wel een goed idee. Je ziet dat in sommige programma's wel eens gebruik wordt gemaakt van zeer portabele camera's en op de een of andere manier nemen die dan in 25p op (in plaats van 50i). Ik zie daar de lol of nut niet van, maar het gebeurt. En ja, je ziet het echt meteen. Geen gezicht.
Echter tegenwoordig is er aardig wat meer (virtuele, door compressie) bandbreedte en nu zou je best alles progressief kunnen uitzenden (in 50p wel te verstaan, niet 25p, dat is een achteruitgang). De laagste trap van UHD voorziet daar dan ook in: 1920p50/p60. Alle andere UHD resoluties zijn ook progressief (als in: 50/60p, niet "nep" 25/30p). Dat gaat dus uiteindelijk allemaal vanzelf goed komen.
Dan de deinterlacing. Dat wordt door de hardware in de SoC gedaan. Je kunt geen software+cpu maken die dat snel genoeg in real-time kan doen. Daarvoor zit dus een toegewijde transistors. Valt dus niet zoveel aan te fine tunen. Hoeft ook niet, want de deinterlacer in de nieuwere Broadcom SoC's doet prima werk, totaal geen klachten.
Waar je wel zelf invloed op heb, is over je geen deinterlacing, wel deinterlacing of weave+bobbing doet. Dat is niet hetzelfde.
- geen deinterlacing (of scaling) doe je als je zorgt dat de resolutie van de ontvangen service altijd precies overeenkomt met wat je uitstuurt. Daarvoor moet je dan dus de autoresolution plugin gebruiken. In dat geval doet de SoC helemaal NIETS. Dit werd in het verleden nogal eens gedaan omdat men de deinterlacer/scaler van de TV beter vond dan die van de ontvanger. Ik geloof niet dat dat tegenwoordig nog erg relevant is.
- zodra de SoC moet schalen moet die ook "iets" met de deinterlacing doen. Interlaced schalen wordt heel erg lelijk (en heel soms zie je het wel eens langskomen op tv zenders). In dat geval maakt de SoC voor de schaling van het interlaced materiaal een virtueel progressief materiaal (door om-en-om fields te herhalen en in te vullen: weave+bob). Dit is géén deinterlacing. Afhankelijk van of de output progressief moet zijn wordt daarna alsnog deinterlaced of niet.
- Als je (HDMI) output op 50p staat (aanrader!) dan zal de SoC nooit deinterlacen, zonodig, bij interlaced materiaal, een weave+bob doen. Dit is in tegenstelling tot deinterlacing een verliesvrije operatie.
- Als je (HDMI) output op 50i staat, dan zal de SoC in het geval van progressief materiaal (720p....) moeten gaan interlacen. Absoluut géén aanrader.
Dat is wat je zelf aan invloed heb. Zorg dat die output op 50p staat, dan haal je het maximale er uit. Echt deinterlacen (niet bob+weave) kan de televisie zelf altijd beter dan de ontvanger, omdat hij direct verbinding heeft met de panel en daardoor wat slimme kan doen, die een los apparaat niet kan doen.