Jump to content


Zuppelan

Member Since 2 Jul 2010
Offline Last Active 24 Jun 2021 18:38
*****

Posts I've Made

In Topic: HDR, donkerker/fletser beeld, hoe aan te passen?

16 June 2021 - 07:44

HDR wordt vermarkt als "hele hoge helderheid", maar om te beginnen is het nodig te beseffen dat HDR ook heel goed donkerder kan zijn dan SDR. HDR geeft de regisseur meer controle over de helderheid die jij ziet en die helderheid kan heel goed gebruikt worden om standaard een donkerder beeld te tonen dan SDR. Er zijn dan wel meer reserves over om zaken als zonlichtreflectie te kunnen weergeven. Als HDR donkerder is dan SDR, dan is dat geen dan ook niet automatisch een teken dat er iets mis is.

 

De instelling "Dynamisch contrast" in LG OLED-televisies stelt je in staat om dit te corrigeren of je kunt het scherm handmatig lichter zetten. Ik maak hierzelf geen gebruik van, het beeld lijkt iets donkerder dan het signaal van NED1HD, maar is mij niet te donker.

 

De kleuren in het signaal waren aanvankelijk weinig verzadigd. Ik heb toen de instelling "kleur" van mijn TV verhoogd om dit te corrigeren en dat werkte best goed, maar ik heb dat inmiddels weer teruggedraaid, omdat de publieke omroep inmiddels aanpassingen heeft gedaan.

 

Tot nog nog: Bedenk dat om HDR goed weer te geven, 10-bit kleur essentieel is. Er zijn geluiden dat mensen die via ontvangers kijken meer klachten hebben dan mensen die via interne tuners kijken en dat zou heel goed met de HDMI-instellingen te maken kunnen hebben die mensen ingesteld hebben. Verder: Niet iedere TV kan overweg met HDMI 10-bit RGB vanwege de beschikbare HDMI-bandbreedte! Hoewel ik RGB normaal de te verkiezen kleurruimte vindt, kan het voor 4K HDR dan ook zinnig zijn om bij televisies met mindere HDMI-vermogens terug te schakelen naar YUV met chromasubsampling. Kijk dus even goed naar de AV-instellingen van je ontvanger.


In Topic: Canal digitaal NPO 1 4K codering

15 June 2021 - 23:02

De kaart zegt "Ik ben een Seca-kaart". De zender zegt "Ik ben met Nagravision gecodeerd.". Het gevolg is dat Oscam niet snapt dat de kaart bij de zender past en de kaart niet aanspreekt voor de decodering. Maar die Nagravision-codering is stiekem toch een Seca-codering en de regel maakt dat Oscam, zodat 'ie alsnog de kaart aanspreekt en het resultaat is dat je beeld hebt.


In Topic: Vu+ Duo - Rode led : Alles over C807

15 June 2021 - 22:57

Als jij nog van je Duo houdt, dan wil ik nog best een elco voor je vervangen hier in Purmerend. Stuur maar een PB.


In Topic: naar glasvezel

31 May 2021 - 09:46

Als er hier glasvezel wordt aangelegd, dan is dat alleen voor internet. De schotel blijft hangen.

 

Televisie wordt door glasvezelboeren enkel gebruikt om de hoge prijs van glas te verantwoorden.