Jump to content


Zuppelan

Member Since 2 Jul 2010
Offline Last Active 12 Jul 2023 08:50
*****

#1124732 Vu duo geen beeld op HD, wel op SD

Posted by Zuppelan on 11 November 2019 - 10:59

De ontwerper, Karl-Heinz Kübbeler, heeft de firmware en bouwinstructies on-line gezet. Al deze Chinese producentjes maken hun eigen apparaatje op basis van datzelfde ontwerp. Elektronisch zijn al die apparaatjes vergelijkbaar, het kastje, type scherm e.d. verschilt soms. Kies wat je mooi en praktisch vindt. Soms zie je apparaatjes met Russische firmwares zoals in jouw link, kennelijk hebben ze veel Russische klanten. Ik zou momenteel om die Russische versies heen lopen, maar in beginsel kun je je eigen firmware erin flashen, ik heb er een Nederlandstalige firmware in gezet.


#1124656 Vu duo geen beeld op HD, wel op SD

Posted by Zuppelan on 10 November 2019 - 22:19

De moeilijkheidsgraad valt wel mee, maar je hebt iets nodig om die elco's te kunnen testen, anders ga je ze als een blinde lopen vervangen. Zoek op AliExpress eens naar een "transistor tester", dat zijn geniale apparaatjes (overigens ontworpen door een Duitser) waar je een willekeurig onderdeel in kunt stoppen, zoals een elco, en het apparaat geeft aan wat het is en wat de waarden zijn. Dan kan je zo zien of ze stuk zijn en voor je het weet repareer je er her en der op los.


#1124480 Vu duo geen beeld op HD, wel op SD

Posted by Zuppelan on 10 November 2019 - 13:08

C848 wordt het meest in verband gebracht met ontvangstproblemen. C848 is onderdeel van het circuit rond U805. Er zitten meer elco's in dat circuit, namelijk C846, C850 en C852. Je kunt de schema's die in het C807-draadje geplaatst zijn erbij pakken. Als C848 vervangen niet helpt, dan zou ik de overige elco's in dat circuit onderzoeken.

Een kenmerk van een defecte C848 is dat je gemeten signaalsterkte maar een klein beetje achteruit gaat, maar je signaal wel vrij snel wegvalt. Als je bij een goede Duo al rond de 60% signaal beeld hebt, dan kan je bij een defecte C848 best zo zijn dat je pas bij 75% beeld krijgt en 8PSK-transponders doen natuurlijk een stuk moeilijke dan QPSK-transponders, wat je SD-/HD-ervaring mogelijk kan verklaren. Kortom, als C848 niet helpt, dan zijn de overige elco's in dat circuit het onderzoeken waard.


#1088747 4k uitzendingen

Posted by Zuppelan on 6 August 2019 - 08:48

Er zijn nog geen 4K-zenders met reguliere programmering, enkel demozenders en specialistische zenders. Voor DVB-T heb je de-facto een 4K-ontvanger nodig, ook al is Digitenne enkel HD.

 

Als je in een nieuwe ontvanger investeert, investeer hoe dan ook in een 4K-ontvanger, om te zorgen dat je investering toekomstbestendig is. De prijzen zijn laag genoeg dat je dat niet hoeft te laten liggen. Heb je evenwel een bestande ontvanger waar je tevreden mee bent, dan is er geen enkele dringende reden om die voortijdig te gaan vervangen.
#1067805 Vu+ Uno4Kse loopt vast

Posted by Zuppelan on 9 June 2019 - 23:53

Inloggen en "reboot" intikken?


#1067237 Vu+ Uno4Kse loopt vast

Posted by Zuppelan on 9 June 2019 - 07:39

Het klinkt als een deadlock in Enigma2. Dat zou een softwarekwestie zijn die niets met de hardware te maken heeft. Grote vraag is waarom deze kwestie bij jou optreedt en niet bij anderen. Een boosaardige plugin behoort tot de mogelijkheden en is denk ik een goede plek om te gaan zoeken: Deïnstalleer één voor één plugins en begin met de exotischere varianten. Kijk of dat het probleem oplost.
#1029553 Open uitzending gemist

Posted by Zuppelan on 11 March 2019 - 19:53

Ik heb het vooralsnog even erg kleinschalig aangepakt en de een berichtje gestuurd aan de VPRO dat ik Buitenhof niet meer vanuit mijn webbrowser kan kijken wegens de DRM met de vraag of het een foutje is. Even kijken wat ze antwoorden en of we op deze manier iets meer over deze maatregel te weten kunnen komen. Beter even goed geïnformeerd zijn alvorens de grotere stappen te nemen.
#1029249 Wat is de beste hybride receiver voor mij?

Posted by Zuppelan on 11 March 2019 - 11:39

Wat voor soort IPTV wil je ontvangen? Als ik het zo bekijk ondersteunt dit bakje DVB-IPTV en er is geen enkele TV-aanbieder in Nederland die DVB-IPTV levert, dat gaat allemaal via dichtgetimmerde systemen waar je niet je eigen ontvanger wilt kunnen gebruiken.

 

Alle door OpenPLi-ondersteunde ontvangers hebben IPTV-mogelijkheden, maar voor zover ik weet geen DVB-IPTV, al is er geen reden waarom ze dat technisch niet kunnen: De streams waarmee Enigma2 werkt zijn transportstreams en daarmee dezelfde infrastructuur als DVB-IPTV. Maar omdat niemand dat gebruikt denk ik dat dat de reden is waarom er voor OpenPLi nog weinig te halen valt door DVB-IPTV te gaan ondersteunen. Maar wat Enigma2-ontvanger wel kunnen is zenders binnen je huis streamen en ook dat is IPTV.

 

Netflix en Youtube e.d. wordt ook IPTV genoemd.

 

Kortom het is een heel breed begrip en je zult nadenken wat je precies wilt voordat dat kan leiden tot advies voor een specifieke ontvanger.

 

Tot slot zou ik willen zeggen dat WC-Eend niet de concurrent gaat adviseren, dus om op OpenPLi advies te gaan vragen voor ontvangers die niet alleen geen OpenPLi draaien, maar zo te zien geheel geen Enigma2...
#1029117 Vreemd VU+Duo probleem

Posted by Zuppelan on 10 March 2019 - 20:55

Ik denk wel dat je even alert moet zijn op de keramische condensatoren: Menig vervangende elco verdraagt de zware omstandigheden waarin ze moeten werken slechter dan de originele. Bij de in- en uitgangscondensatoren van de AOZ1021 dus een keramische condensator meesolderen, bij de overige condensatoren doe je dat niet.
#1014457 Nieuwe opzet van satelliet kijken

Posted by Zuppelan on 9 February 2019 - 15:13

Het is het makkelijkst uit te leggen met een tekening:

 

satopstelling.jpg

 

  • Iedere satelliet zijn eigen LNB. De moet de LNB's met het programmeerapparaat vertellen welke LNB ze zijn.
  • De LNB's knoop je aan elkaar met T-stukken (mag geen splitter zijn)
  • Vervolgens komt er nog maar één kabel van je schotel af
  • Daar zet je een sat-splitter op
  • Van de sat-splitter een kabel naar iedere ontvanger in huis

Verder nog:

  • Je kunt Unicable onbeperkt verder opsplitsen. De je kunt een centrale splitter hebben, maar bijvoorbeeld ook in de buurt van je TV nog een tweede splitter zodat je zowel je Linuxontvanger als de ingebouwde tuner van je TV van signaal kunt voorzien.#910560 Video Codecs

Posted by Zuppelan on 23 July 2018 - 18:52

Het verschil tussen je laptop en je Vu+ Ultimo is dat je laptop zijn processor gebruikt voor het decoderen van de video, terwijl je Vu+ Ultimo daar een gespecialiseerde chip voor gebruikt. Voor je laptop kun je daarom nieuwe codecs toevoegen door software te installeren, bij je Ultimo bestaan de codecs uit elektronische schakelingen in de chip en zijn dus geen codecs toe te voegen. Alleen de codecs die in de chip zitten kunnen afgespeeld worden.


#853550 Et8000 doet raar uit en aanzetten is dan nodig.

Posted by Zuppelan on 4 March 2018 - 08:57

Controleer of je bij zo'n crash nog via het netwerk kunt inloggen. Zo ja is het softwaregerelateerd, zo nee, is het (vermoedelijk) de hardware die aan het verslijten is.
#830378 Vu+ Duo - Rode led : Alles over C807

Posted by Zuppelan on 18 January 2018 - 11:36

Het trio C850, C848 en C846 en de spanningsregelaar die daartussen zit lijkt van invloed te zijn op de ontvangstwaarden.


#723527 Lijkt wel een vloek ? alleen een rode led !

Posted by Zuppelan on 15 June 2017 - 18:38

Mooi! De Vu+ Duo is inmiddels aardig op leeftijd en inmiddels redelijk achterhaald, maar toch is het een ontvanger die ondanks zijn gebreken verrassend goed te repareren blijkt en ik kijk er met voldoening naar dat veel mensen ook nog de nodige kennis op hebben gedaan, die ze weer kan helpen andere apparaten te repareren.


#671694 Aan de slag met Unicable II LNB's

Posted by Zuppelan on 20 February 2017 - 08:36

Ik denk dat hier wel een goed betoog voor te geven is. Zoals reeds eerder betoogd lopen we tegen de grenzen aan van traditionele installaties: De hoeveelheid tuners in huis groeit. Je kunt denken aan meerdere TV's, een ET10000 met 4 tuners, of een Vu+ Uno 4K met zijn FBC-tuners. De hoeveelheid kabels die naar je schotel moeten lopen is het aantal satposities maal het aantal tuners en dat loopt uit de hand. Speciaal bij FBC-tuners is het met een traditionele installatie onmogelijk om de mogelijkheden te benutten.

We hebben dus iets beters nodig en dat bestaat, het heet Unicable, en nu is er ook een verbeterde Unicable geheten JESS. De beperkingen van traditionele installaties zijn dus in beginsel oplosbaar. We zitten echter met een gemeenschap en industrie waar veel kennis en expertise is over traditionele installaties en relatief weinig Unicable/JESS. Als de gebruikersgemeenschap echter bij traditionele installaties blijft, dan gaat daarmee heel veel innovatie aan de massa voorbij. Andere ontvangsttechnieken, bijvoorbeeld kabel, zullen op een bepaald moment ook FBC hebben, en vanwege het voordeel van één kabel wel de voordelen kunnen benutten. Het is dus in het belang van de gemeenschap van satellietgebruikers dat deze stap gezet wordt.

Er ligt echter (nog) geen mooie autosnelweg met bewegwijzering naar Unicable of JESS. Dat komt omdat technologie relatief nieuw is, en we in Nederland in een redelijke niche zitten dat we veel satellietposities ontvangen. Een schotel met 3 of 4 koppen is hier niets bijzonders. Wie zich op weg naar Unicable of JESS begeeft zal zelf moeten navigeren en weet niet wat voor wegdek hij tegenkomt. In het bijzonder zijn kun je technische en economische belemmeringen tegenkomen.

Mijn beweegredenen zijn dan ook net zo zeer het verkennen van de weg voor anderen, als dat ik met mijn eigen persoonlijke situatie bezig ben. Ik heb de route afgelegd en geconstateerd dat de route die ik gevolgd heb goed begaanbaar is. Ik ben echter wel een obstakel tegengekomen en dat is dat het nodig is een LNB een kwartslag te draaien.

Anderen die zich op de weg begeven kunnen natuurlijk andere routes volgen. We hebben de discussie over multiswitchen gehad, al ben ik van mening dat ook op die weg stevige obstakels liggen, maar wie weet weet iemand ook via die weg goed de bestemming bereiken. Dat is allemaal prima, hoe meer routes hoe beter uiteindelijk. Hoe dan ook, iedereen die een situatie heeft met een schotel met meerdere posities en naar Unicable/JESS wil, zal deze LNB's vanzelf in overweging nemen, omdat gebleken is dat de weg goed berijdbaar is.

En daarmee is aannemelijk dat meerderen deze weg zullen berijden.

Vanwege het uitgangspunt dat hoe meer mensen de een Unicable/JESS-installatie bereiken, hoe beter, ligt echter ook de vraag hoe de weg beter berijdbaar gemaakt kan worden. Een routekaart wenselijk zijn. Vandaar dat ik van plan ben nog een handleiding te schrijven hoe dit gebouwd kan worden. Maar ook met een routekaart zullen mensen nog steeds op het obstakel van de gedraaide LNB uitkomen. Het wegnemen van het obstakel maakt de weg beter berijdbaar. En het wegnemen van het obstakel is technisch gezien relatief eenvoudig.

Degenen die dat doen zullen echter nog steeds op het obstakel stuiten dat ik heb aangetroffen. Er is echter de mogelijkheid om het obstakel met relatief weinig moeite weg te nemen en de weg daardoor beter berijdbaar te maken.