Jump to content


Zuppelan

Member Since 2 Jul 2010
Offline Last Active Yesterday, 22:58
*****

Topics I've Started

Reanalogiseringsinstallatie - streamen naar Raspberri Pi

6 February 2019 - 16:32

Goedemiddag,

 

Ik ben momenteel als vriendendienst de lokale fitnessclub een beetje aan het helpen met het wegvallen van het analoge televisiesignaal: De fitnessappatuur heeft televisieschermen ingebouwd, maar enkel analoog. Weggooien alleen om deze reden zou kapitaalvernietiging zijn, dus is het zinnig een reanalogiseringsinstallatie te bouwen.

 

Ik zit aan twee ontwerpen te denken. De eerste is met 1 ontvanger per zender:

 

Attached File  reanalogisering1.jpg   46.84KB   7 downloads

 

Het tweede ontwerp is met een FBC-ontvanger en dan een minicomputertje als een Raspberri Pi om analoge uitgangen te krijgen:

 

Attached File  reanalogisering2.jpg   52.1KB   5 downloads

 

Ik ben een beetje aan het wikken en wegen tussen beiden. De oplossing met veel ontvangers heeft als nadeel dat je om economisch te zijn behoorlijk primitieve ontvangers moet gaan inzetten. Dan zal het is van de goedkoopste Zgemma of iets dergelijks worden en dan nog is de prijs per zender die je kunt reanalogiseren hoger.

 

Het tweede ontwerp vereist het opzetten en configureren van software, de Raspberri Pi'tjes zullen met een Linux geïnstalleerd moeten worden en dan via HTTP zenders moeten gaan streamen. Je kunt uitkomen op lage kosten per zender die je analogiseert, maar de praktijkervaring hoe zo iets in de praktijk gaat ontbreekt een beetje.

 

Zijn er mensen die enige praktijkervaringen hebben met het streamen naar Raspberi Pi's of gelijksoortige apparaten?

 

Verdere op- en aanmerkingen zijn welkom.

 

Voor de modulatoren is het denk ik het beste om voor huis-, tuin en keukenmodulatoren te gaan: Professionele modulatoren die enkele zijbandmodulatie kunnen uitvoeren zijn waarschijnlijk te prijzig om hier economisch te zijn.


Van Duo naar Ultimo 4K

14 January 2019 - 21:57

Hallo!

Sedert enkele dagen heb ik een VU+ Ultimo 4K in huis. Het nieuwe jaar leek me een goed moment voor een upgrade, omdat in 2019 vast wel wat zenders in MPEG-H van start gaan, 4K of geen 4K. Naast een FBC-satelliettuner zit er ook een conventionele DVB-T2-tuner in, zodat binnen enkele maanden ook eens bekeken of de publieke omroep in 1080p50 iets is. Hij staat momenteel nog naast de Vu+ Duo terwijl ik hem langzaam gereed maak om het werk over te nemen. Ik heb de OpenPLI 7 RC geïnstalleerd, omdat het een nieuw apparaat is, dacht ik dat ik er het best gelijk met het nieuwste van het nieuwste kon beginnen. Tijdens het instellen komen enkele vraagjes naar boven over met name nieuwe instellingen.

 

Enkele bevindingen over de upgrade:

  • Op de Duo gebruik ik autoresolution, zodat de TV het schalen doet. Op de Ultimo 4K heb ik de zaak vast ingesteld op 2160p. De beeldkwaliteit is goed vergelijkbaar bij 50p-bronnen. Als er gedeïnterlaced moet worden, is de schaler van de Ultimo4K superieur aan die van de televisie en levert scherpere plaatjes op bij snel bewegend beeld.
  • Over het nut van 4K blijf ik mijn twijfels hebben, toch zien 4K-zenders er erg mooi uit, maar dat ligt net zozeer aan 50p, vaak hoge bitrates en HDR. De hogere resolutie van het OSD op de Ultimo 4K is duidelijk merkbaar t.o.v. de Duo waar het 720p is.
  • HDMI in 2160p in RGB in 12 bit zou een bitrate opleveren die de specificaties van HDMI 2.0a overstijgt. Enigszins tot mijn verbazing slikt mijn LG C7 het zonder te morren en kan ik zonder problemen de maximale resolutie gebruiken. Enigszins opmerkelijk is dat hij bij 2160p altijd de BT.2020-kleurenruimte op de HDMI-ingang detecteert, of de zender het nu gebruikt of niet.
  • De Ultimo 4K blijkt aanzienlijk beter om te gaan met internetstreams. Het bufferen gaat een stuk vlotter en de streams zijn ook stabieler
  • Wat ik erg opvallend vind is dat als je op een zender met HDR afstemt (één van de vele demozenders), ook de gebruikersinterface opeens een stuk feller wordt.

Over het algemeen gaat de migratie vrij vlot en lijkt het erop dat de Duo zeer spoedig met pensioen kan.

 

Tijdens het testen ben ik ook nog op enkele vraagjes gestuit:

  1. Wat doet de instelling "Multichannel PCM"? Ik neem aan dat iets te maken heeft met het uitsturen van 5.1 PCM. Hoe verhoudt dit zich tot de downmix-instelling en heeft het te maken met SP/DIF, HDMI of beiden?
  2. Wat is het verschil of ik de herhaalfrequentie op "Auto" danwel "Multi" zet?
  3. Ik heb de kabel aangesloten op de eerste ingang, dus tuner A. De tweede ingang heeft geen kabel. Ik heb tuner B ingesteld op "Verbonden met tuner A" en hem een andere gebruikersband dan tuner A toegewezen. Is dit de juist instelling om de tuner te gebruiken met mijn Unicable II LNB's?
  4. De Bitrate Viewer geeft geen videobandbreedte weer. Wellicht nog een probleempje met OpenPLI 7, of nog iets met de drivers?

Kan iemand hier iets over zeggen?