Jump to content


Zuppelan

Member Since 2 Jul 2010
Offline Last Active 24 Jun 2021 18:38
*****

#396791 En toen liep ik zelf in de val...

Posted by Zuppelan on 5 January 2014 - 15:22

Je komt thuis, zet de TV aan, en je Duo blijkt te hangen. Aan en uitzetten... er komt "Starting..." op het scherm... en verder gebeurt er niets. Enkele malen herhaald... Nog even wat testjes gedaan, totaal geen teken van leven in te krijgen. Dat moet toch wel een C807 zijn niet?

 

Soldeerspullen gepakt, een uurtje later zat er een nieuwe in plus keramische condensator, en constateerde ik dat het probleem niet verholpen was. :angry:

 

Na verder zoeken, bleek het apparaat wel op te starten als de schijf losgekoppeld was. Dus schijf de schijf uitgeschroefd en in de PC gestopt. Diagnose op de schijf zelf gaf weinig aanknopingspunten, hij leek in orde. Maar bij het mounten hing de PC. Althans, er was schijfactiviteit zichtbaar, dus maar even geduld hebben. Een kwartier later voltooide het mounten dan toch, en toen bleek: De schijf was gewoon volgeraakt. Ik vermoed dat het lange mounten het gevolg was van vreemde patronen die op het laatste moment naar het journal geschreven waren.

 

Wat oude opnames gewist, nog even een fsck voor de zekerheid, harde schijf teruggeplaatst en de Duo draait weer als een zonnetje. :)
#394959 Vu+ Duo enkel maar tandwielen

Posted by Zuppelan on 29 December 2013 - 22:20

Dit zijn duidelijk hardwareproblemen. En rode led doet denken aan C807 die we vervangen hebben. Tijdens het testen van zaterdag nul komma nul hardwareproblemen tegengekomen... ik sta met mijn mond vol tanden. :(
#394541 Vu+ Duo enkel maar tandwielen

Posted by Zuppelan on 28 December 2013 - 12:56

Dit verhaal kreeg een staartje... van de week belde MaxR mij op, de tranen nader dan het lachen, dat het probleem was terugggekomen. Zijn vrouw was de problemen intussen kotsbeu en wilde naar UPC terug. Gezien de bedragen die MaxR aan satellietapparatuur heeft uitgegeven geen vreemde gedachte.

 

Ik was echter niet van plan hem in de steek te laten en benadrukte dat ik er nog wel naar wilde kijken. Aldus is Max vanochtend bij mij langs gekomen. Ik was deze keer van plan echt goed uit te zoeken wat er aan de hand was... en had eigenlijk al een beetje spijt dat ik de vorige keer de condensator had vervangen. Toen ik de vorige keer de ontvanger onder handen nam, had hij namelijk helemaal geen probleem met opstarten. Omdat Max wel opstartproblemen meldde, toch maar vervangen. Ik heb 'm daarna nog getest, alles deed het, dus operatie geslaagd verklaard. Max meldde daarna ook nog dat het was opgelost, eind goed al goed leek het zo te zijn.

 

Vanochtend ben ik wel begonnen met het nakijken van de condensator en kijken of het goed contact maakte. Dat leek zo te zijn. Ik speelde met de gedachte er een andere op te zetten, of meer condensatoren te vervangen. Ik besloot dat ik dit keer toch echt het probleem met eigen ogen wilde zien voordat ik opnieuw ingrepen ging doen. Max meldde namelijk tandwieltjes en tandwieltjes betekenen dat de computer van het apparaat bij bewustzijn is. Bij stukke condensatoren loopt de computer vast. Het enige vage was dat hij toch opstartproblemen meldde.

 

Ik sloot het apparaat netjes aan, configureerde de tuners, en kon aanvankelijk geen enkel probleem vinden. Het apparaat startte keer op keer correct op vanuit koude start of diepe standby, alle zenders deden het. Max meldde ook problemen in combinatie met opnamen. Dus maar een paar opnames gestart, en dat werkte naar behoren. Maar op een bepaald moment kreeg ik dan toch een groen scherm. Analyse van de crashlog leerde dat die optrad in de AutoShutdown-plugin. Op de harde schijf vond ik nog een crashlog van een paar dagen terug, ook in de AutoShutdown-plugin.

 

Dan de AutoShutdown-plugin maar eens goed gaan testen. De timer stond al op 1 minuut, opname gestart, standby, minuutje wachten... er verscheen opeens een melding op het display van de Duo terwijl hij in standby stond. Ik probeer hem weer aan te zetten en dat lukte niet... de ontvanger hing. Nou ja, voor de eindgebruiker dan. Een nerd als ik logt dan via het netwerk in en killt Enigma2, waarna het boeltje weer tot leven komt. Ik heb dit experiment enkele malen herhaald en telkens lukte het de ontvanger te blokkeren in standby. Dit waren de "opstartproblemen" waar MaxR melding van maakte. Er werd overigens geen crashlog weggeschreven.

 

De conclusie is dat de AutoShutdown-plugin schadelijk is in combinatie met opnames. Ik heb niet kunnen achterhalen wanneer je nu precies een groen scherm krijgt. En het is me ook niet gelukt de ontvanger vast te krijgen met draaiende tandwieltjes. Blijkbaar kan AutoShutdown zijn schadelijke werk op meerdere manieren doen. Maar keer op keer: Als er een opname loopt terwijl AutoShutdown uit probeert te schakelen, dan slaat de boel op tilt. Ik heb AutoShutdown uiteraard verwijderd en toen trad het probleem uiteraard niet meer op. Ik heb nog even gespeeld met het apparaat, kon verder geen rare dingen meer vinden. De plugins nog even op onbekende zaken nagelopen, ook daar niets gevonden.  Probleem meester veklaard en ik hoop dat het nu dan ook definitief opgelost is.

 

 

Attached Files
#393263 Vu+ Duo enkel maar tandwielen

Posted by Zuppelan on 21 December 2013 - 12:52

Max heeft contact met mij opgenomen of ik de elco kan vervangen. Morgen gaan we hem opereren.
#380916 Canal digitaal fox sports 2 internationaal

Posted by Zuppelan on 17 October 2013 - 20:29

Hebbes! Met dit commando kun je de boel disassembleren:

 

sh-superh-elf-objdump -D -b binary -msh C8591A.bin > C8591A.dis.txt
#368553 Vu+ asound conf geeft Gstreamer issues

Posted by Zuppelan on 24 August 2013 - 20:58

Ik moet je teleurstellen, de drivers zijn in orde.

Ik heb de oorzaak intussen gevonden, mijn /etc/asound.conf ziet er nu als volgt uit:

#pcm.!default {
# type plug
# slave.pcm "hw:0"
#}

pcm.!default {
type hw
card 0
device 0
}

ctl.!default {
type hw
card 0
}

ctl.mixer0 {
type hw
card 0
}


Ik zou werkelijk nooit gedacht hebben dat die methode via "type plug" tot problemen zou leiden, maar kennelijk voorkomt dat dat Gstreamer kan uitvinden wat de hardware werkelijk kan. Met "type hw" detecteert Gstreamer wel goed wat de hardware kan afspelen en wordt keurig naar 16-bit geconverteerd.


#326248 vu ultimo flac dts en wav problemen

Posted by Zuppelan on 8 January 2013 - 23:12

Hebbes! De probleemveroorzaker is gevonden :)

PLi 2.1 heeft een vorbisdec:

root@vuduo:/usr/lib/gstreamer-0.10# gst-inspect|grep vorbis
vorbis: vorbisenc: Vorbis audio encoder
vorbis: vorbisdec: Vorbis audio decoder
vorbis: vorbisparse: VorbisParse
vorbis: vorbistag: VorbisTag
typefindfunctions: audio/x-vorbis: no extensions
rtp: rtpvorbisdepay: RTP Vorbis depayloader
rtp: rtpvorbispay: RTP Vorbis depayloader
root@vuduo:/usr/lib/gstreamer-0.10#

PLi 3.0 heeft ook een ivorbisdec, via Tremor:

root@vuuno:/usr/lib/gstreamer-0.10# gst-inspect |grep vorbis
vorbis: vorbisenc: Vorbis audio encoder
vorbis: vorbisdec: Vorbis audio decoder
vorbis: vorbisparse: VorbisParse
vorbis: vorbistag: VorbisTag
ivorbisdec: ivorbisdec: Vorbis audio decoder
typefindfunctions: audio/x-vorbis: no extensions
rtp: rtpvorbisdepay: RTP Vorbis depayloader
rtp: rtpvorbispay: RTP Vorbis depayloader

Welnu, gebruik van deze ivorbisdec veroorzaakt de gemelde problemen:

gst-launch-0.10 -v filesrc location=/media/film_lv/en.ogg ! oggdemux ! ivorbisdec ! audioconvert ! alsasink

... terwijl gebruik van de goede oude vorbisdec het ogg'je correct afspeelt:

gst-launch-0.10 -v filesrc location=/media/film_lv/en.ogg ! oggdemux ! vorbisdec ! audioconvert ! alsasink

Het lijkt erop dat Enigma2 deze ivorbisdec aanroept. Is er wellicht een mogelijkheid Enigma te laten tonen welke Gstreamer-pipeline gebruikt wordt?

Hoewel Tremor dus een bibliotheek is die Vorbis-geluid met integerinstructies decodeert, denkt Gstreamer toch dat de plugin een floatingpoint-stream oplevert:
root@vuuno:/usr/lib/gstreamer-0.10# gst-inspect ivorbisdec
Factory Details:
 Long name:  Vorbis audio decoder
 Class:    Codec/Decoder/Audio
 Description: decode raw vorbis streams to float audio
 Author(s):  Benjamin Otte <otte@gnome.org>, Chris Lord <chris@openedhand.com>
 Rank:     secondary (128)

(knip)

Pad Templates:
 SRC template: 'src'
  Availability: Always
  Capabilities:
   audio/x-raw-float
          rate: [ 1, 2147483647 ]
        channels: [ 1, 256 ]
       endianness: 1234
         width: 32

(knip)

Dit verklaart in ieder geval de melding van audio/x-raw-float door Enigma.

De grote vraag is nu wat er mankeert aan deze ivorbisdec.


#315159 Xtrend 9500 of Vu+ Ultimo

Posted by Zuppelan on 21 November 2012 - 10:12

Wat waarschijnlijk op beide boxen werkt, maar wat ik graag nog wil weten is:


-HBB, wordt dat ondersteund en hoe goed werkt het?

Wel op de ET's indien ze van de Nederlandse importeur afkomen. Nog niet op de Vu+'en.

-Afspelen van diverse audio- en videoformaten, inclusief wma, wmv, avi, mkv, iso? Zonder dat ik daar ingewikkeld VLC op een externe PC voor nodig heb.

Ja. WMA/WMV is uniek voor de ET's.

-Ontvangst van internet radio- en tv-zenders, inclusief bijv. Nederland 24 en alle op wma gebaseerde radiostations (die de Dreambox niet kan ontvangen).

Idem. Zolang het MP3 of AAC is beide apparaten. WMA enkel de ET's.

-Ondersteuning van diverse DVB-T USB sticks. Kan ik er ook meer dan één aansluiten? Hoe makkelijk installeer ik die? (Kan dat zonder het halve internet af te zoeken naar iemand die dat ook ooit voor mekaar heeft gekregen?)

Sedert de apparaten 3.x-kernels gebruiken werkt dat bijna plug & play. Kijk voor de zekerheid of voor de betreffende stick een Linuxdriver aanwezig is in de kernel. Persoonlijk zou ik voor een Sundtech gaan, zij zijn aanwezig op dit forum en zullen, mocht er een probleempje zijn, sneller in actie schieten dan een willekeurig Chinees merkje dat nog nooit van PLi gehoord heeft.

-Kan ik wel het e.e.a. op de usb-poorten aansluiten voordat de spanning daarvan weer in mekaar dondert zoals bij de Dreambox (zelfs met een actieve hub)? Ik denk aan een amBX-set, USB-stick, USB-harddisk (ev. twee), USB-stick aan de voorzijde, twee USB DVB-T sticks?

Nee. Alle apparaten die je op de USB-poorten aansluit moeten zich strikt houden aan de maximale 5W die de USB-specificatie voorschrijft. Apparaten die meer trekken werken alleen als je er een extern gevoede USB-hub tussen zet.

- Kan er (naast de interne harde schijf) nóg een schijf op de eSATA, en nóg één op de USB?

Ja, dat kan, in theorie zou je zelfs tientallen schijven via USB moeten kunnen aansluiten voordat je op een limiet stuit.

-Hoe goed werkt Uitzending gemist? Werkt dat wel op een VU+?

Dat werkt intussen op alle apparaten.

-Is CCCam stabiel?

Ja.

-Geen HD PiP betekend dat dan helemaal geen PiP bij HD zenders of wat wordt daarmee bedoeld?

De Vu+-drivers hebben een I-frame PiP-mode waarop terug gevallen kan worden. AJe krijgt dan in plaats van vloeiend beeld ongeveer eens per seconde een actualisatie van het PiP-frame. De Xtrend-drivers hebben dat voor zover ik weet niet en dan is er inderdaad helemaal geen PiP.

-Kan ik veel plugins installeren zonder dat het geheugen weer vol raakt?

Dat is blijkt nogal subjectief. Dat is voornamelijk van toepassing op de modellen met minder geheugen en zelf heb ik geen enkel probleem, en ik heb echt behoorlijk wat plugins geïnstalleerd. Anderen slagen erin vrij snel in geheugennood te komen. Het gaat dan vaak om externe EPG's, die veel geheugen vreten.

-Bij welke werkt blindscan?

Vu+ Uno en Ultimo en de meeste ET-modellen.

-Ontvangst van C-band? Lukt dat ook?

Ja, mits je schotelinstallatie daar geschikt voor is.

-Exotische instellingen (zeer lage (of hoge) symbolrates, FEC's enz.)

Dat moet geen probleem zijn.

En waarom zou ik de 9500 verkiezen boven de 9200 (of de 9000)?

De ET9500 is een doorontwikkeling van de 9200 en 9000. Veel overeenkomsten, maar ook duidelijke verbeteringen. Het meest in het oog springende zijn de verwisselbare tuners (DVB-C/T-ondersteuning!) en de betere afstandsbediening.

Of waarom de Ultimo boven de Duo? (behalve de extra tuner-positie).

Waar de ET's dooronwtikkelingen zijn, zijn de Duo en Ultimo aparte ontwerpen. Dat van de Ultimo is veel recenter, en daarom op veel punten beter dan dat van de Duo. De voor de gebruiker meest in het oog springende eigenschappen zijn de extra tuner, dat ze verwisselbaar zijn en dat je ook DVB-C/T kan, het grote grafische VFD-scherm, de qwerty-afstandsbediening en de grotere hoeveelheid geheugen. Onder de motorkap heeft de Ultimo een nieuwere chipset dan de Duo en is de elektronica binnenin een stap verder (o.a. opwekken van spanningen op moederbord zelf)


#310354 Xtrend ET5000 loopt soms vast

Posted by Zuppelan on 31 October 2012 - 18:21

Stel je box heeft (maar) 128MB RAM, en je zet overcommit uit dan betekent dat dat:
c. Als je geen swap toewijst, je effectief maar 128 MB ter beschikking hebt.


Niet noodzakelijk relevant voor je argument, maar wel nuttig om de melden: Linux heeft geen swapfile nodig om te kunnen swappen. Zonder wisselbestand kunnen geheugenpagina's van de heap niet uitgeswapt worden. Maar de geheugenpagina's die bij ge"mmap"te bestanden horen wel, die kan de kernel eenvoudig weer van schijf inladen. Hieronder behoren de alle binaries van alle programma's die draaien.

De kernel zal dus nog steeds gaan swappen zonder swapfile, maar is aanzienlijk beperkter in de pagina's die uitgeswapt kunnen worden.


#300364 OpenUitzendingGemist voor 3.0

Posted by Zuppelan on 20 September 2012 - 21:26

Goed. Jullie waren er niet al te enthousiast over, maar woord is woord en daar horen daden bij.

Ik heb mijn beloning gestand gedaan, 15 euro is overgemaakt op rekening 143973223.


#282995 De nieuwe Vu+ Duo 2

Posted by Zuppelan on 13 June 2012 - 17:55

Flashen is in beginsel een gevaarlijke procedure die kan mislukken. Om die reden zijn firmware en bootloader gescheiden: Als flashen van de firmware mislukt, dan stelt de bootloader je in staat opnieuw te flashen. Je vraagt hier om een dubbele beveiliging: Als flashen van de bootloader mislukt wil je de bootloader alsnog kunnen flashen. Het gaat er niet om dat het niet beter kan, het is gewoon zo dat ik niet verwacht dat er veel apparaten zijn met zo'n dubbele beveiliging.

Of Vu+ zijn klanten laat barsten vind ik ook kort door de bocht. JTAG is een dusdanig kennisintensieve procedure dat het praktisch niet door een eindgebruiker toegepast kan worden. De gouden procedure is dat de klant garantie claimt bij de winkel waar hij hem gekocht heeft en de winkel verhaal haalt bij de fabrikant.


#275915 VU+ DUO start niet meer > alleen standby led is aan > display zwart

Posted by Zuppelan on 9 May 2012 - 18:56

Nee, nee, nee, dat is het klassieke misverstand over elco's. Begin jaren 2000 verhuisden Taiwanese moederbordfabrikanten hun produktie naar China. Dat gebeurde vanwege kosten en vanuit dat oogpunt was het logisch dat er componenten van lokale leveranciers gebruitk werden. Die fabrikanten hadden nog weinig ervaring en gebruikten verkeerde chemicaliën, waardoor de elco's voortijdig overleden. Warmte e.d. heeft hier enige invloed op, maar in beginsel geldt, dat wat je ook doet, die elco's te vroeg overlijden.

Goed geproduceerde elco's gaan ook in kwaliteit achteruit, geleidelijk over de jaren. Warmte versnelt dit proces. Er wordt een halfwaardetijd aangehouden: Een condensator gespecificeerd voor 85 graden zal bijvoorbeeld na 10 jaar op 85 graden gedraaid te hebben de helft van zijn capaciteit over hebben. Bij een condensator gespecificeerd voor 105 graden zal je dan (veel) hogere halfwaardetijden halen, gezien je apparaat dezelde temperaturen heeft. Dit staat in sterk contrast met een slecht geproduceerde elco (die bol gaat staan, of gaat lekken), zo'n elco verliest in korte periode zijn gehele capaciteit.

Het heeft er hier alle schijn van dat hier sprake is van degelijke elco's. Immers, het is consequent C807 die stuk gaat, terwijl bij slechte elco's de problemen overal op het moederbord zouden ontstaan. Dat is ook logisch als je kijkt waar de Vu+ gemaakt wordt: Korea. Goede componenten zijn daar door aanwezigheid van reuzen als Samsung en LG goed beschikbaar geweest. Wat is er dan aan de hand?

Je nog zulke goede elco's op je printplaat solderen, als je ze niet goed behandelt zijn ze stuk en dan maakt het niet uit of je Vu+ of ASUS heet. Je kunt die C807 door een wonderelco vervangen, als die nog steeds verkeerd behandeld wordt gaat die ook weer stuk. Een condensator heeft een temperatuurbereik, een voltagebereik en kan niet tegen negatieve spanningen. Er is hier waarschijnlijk sprake van overspanning of negatieve spanning. Dat moet met een oscilloscoop aangetoond worden. Pas dan weet je hoe je zo'n apparaat structureel kunt repareren.


#263420 youtube filmpjes zien

Posted by Zuppelan on 14 March 2012 - 18:25

Eerder schreef ik...

Mytube doet een test of je een Dreambox hebt...


... want de programmeur ervan wil niet dat je Mytube op een Vu+ gebruikt. En daarom staat Mytube ook niet in de plugin-lijst van Pli, tenzij je Pli op een droomdoosje draait.

Het is zeer eenvoudig om een plugin met de hand te installeren. En het is ook zeer eenvoudig om de Dreambox-test die erin zit onklaar te maken. Maar hoe je dat precies doet, daar ga ik je niet in detail mee helpen.


#262219 youtube filmpjes zien

Posted by Zuppelan on 10 March 2012 - 09:03

Mytube doet een test of je een Dreambox hebt... beetje kinderachtige maatregel... je sloopt die test er op zich zo uit, moet je even in de code kijken. Youtube-player is een misplaatste grap om het via een PC te doen. Als je het mij vraagt kan 'ie uit PLi verwijderd worden.


#242134 [VU DUO] Crash met YouTube player

Posted by Zuppelan on 29 December 2011 - 15:06

Als je op je ontvanger in /etc/opkg kijkt, dan zie je daar de feeds geconfigureerd staan. DM8000-feed erbij zetten is een kwestie van bestandje kopiëren en URL aanpassen. Dan even handig zijn met opkg en je hebt 'm zo binnen.

Ik ga niet te expliciet zijn; dit is tenslotte dubieuze materie.